Linkovi

Američka ambasada: 10 zajedničkih interesa SAD-a i građana BiH


Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy

Ambasada Sjedinjenih Država objavila na X nalogu, kako navodi, zajedničke interese Sjedinjenih Država i građana Bosne i Hercegovine.

Ambasada je definisala deset oblasti koji uključuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, mirnu i stabilnu zemlju, integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, borbu protiv korupcije...

Kao glavne destabilizatore Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Države označavaju Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, i njegove stranačke i koalicione partnere.

Dodik, ali i drugi zvaničnici iz Republike Srpske se nalaze pod američkim sankcijama zbog prijetnji po stabilnost Bosne i Hercegovine, podrivanja Daytonskog sporazuma, ali i korupcije.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy upozorio je prošle sedmice da se zemlja trenutno suočava sa možda najgorom političkom klimom od devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Nažalost, BiH se kreće u pogrešnom smjeru. Daytonskim mirovnim sporazumom osiguran je mir od novembra 1995, a sporazum je izložen stalnim napadima uglavnom iz Republike Srpske i od njenog predsjednika Milorada Dodika", naveo je ambasador tokom obraćanja u okviru u Dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka BiH, 21. juna, prenijela je Radio Slobodna Evropa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG