Linkovi

10. svibnja


10. svibnja
10. svibnja

1869. završena izgradnja transkontinentalne željeznice

Desetog svibnja 1869. dužnosnici željeznice u zemlju su postavili ceremonijalne zlatne, srebrne i bakrene klinove, u zabačenom dijelu zapadne teritorije Utah, zvanom Promontory summit, označivši tako završetak izgradnje prve američke transkontinentalne željeznice. Union Pacific railroad, radeći s istoka k zapadu, te Central Pacific railroad, radeći sa zapada prema istoku, položili su dvije tisuće devetsto kilometara tračnica između gradova Omaha u Nebraski, i Sacramento u Californiji. Tračnice su se spojile na ravnici sjeverno od grada Salt Lake City.

Telegrafisti istočno i zapadno od ovog mjesta bili su upozoreni da oslobode linije, kako bi omogućili prolaz poruke “Završeno”, diljem zemlje, nakon što je svečano obilježen završetak gradnje.

Povijesničar William Withuhn kaže da je završetak izgradnje željeznice pomogao da se ostvari san o kontinentalnoj naciji. On dodaje da je uz to što je povezala naciju, željezenica ujedno riješila i politički problem koji se stvarao između istočnih i zapadnih područja zemlje.

"Nakon svršetka Građanskog rata, bilo je ljudi koji su se plašili da bi se zemlja ponovno mogla podjeliti, ovaj put između istoka i zapada, jer su se ekonomija i kultura zapadne obale razvijale neovisno od Istoka", kaže gospodin Withuhn.

Transkontinentalna željeznica ispunila je očekivanja, povezujući Sjedinjene Države u društvenom, kao i ekonomskom smislu. Njena brzina i učinkovitost uskoro su potpuno potisnuli poznati Pony express, jahače na konjima koji su dostavljali poštu diljem zapada zemlje.

XS
SM
MD
LG