Linkovi

8. travnja


8. travnja
8. travnja

1893. - rođena Mary Pickford, glumica nijemih filmova

Osmog travnja 1893. rođena je glumica nijemih filmova i producentica Mary Pickford. Sa licem na kojem se odražavala anđeoska nevinost i dugom zlaćanom kosom, prozvali su je “američkom slatkicom”, te je postala najpopularnija glumica nijemih filmova.

Rođena kao Gladys Marie Smith u Torontu, u Kanadi, još kao dijete počela je glumiti u lokalnim kazalištima. 1907. kada joj je bilo tek 14 godina, nagovorila je broadwayskog režisera Davida Belascoa da joj da glavnu ulogu u jednoj od njegovih produkcija. Dvije godine kasnije, Pickford je započela dugogodišnju suradnju sa režiserom D. W. Griffithom, koja je uključivala i nastupe u klasičnim nijemim filmovima kao što su “Tess of the storm country”, “Rebecca of Sunnybrook farm”, te “Poor little rich girl”.

No, Mary Pickford je bila i vrlo sposobna poslovna žena, i sama je upravljala svojom karijerom, i tražila honorare koji su za ono vrijeme bili nečuveno visoki.

1916. godine, udružila se sa režiserom D.W. Grifithom, glumcem Charlijem Chaplinom, te svojim suprugom, glumcem Douglasom Fairbanksom, i osnovali su filmski studio United Artists. Bio je to prvi filmski studio koji je glumcima dao punu umjetničku i financijsku kontrolu nad njihovim filmovima.

No, bez obzira na njenu kreativnost, obožavatelji Mary Pickford nikada je nisu prihvatili kao išta više od stereotipa lijepe i dražesne djevojčice. Premda je 1929. dobila Oskara za najbolju glumicu u filmu “Coquette”, Mary Pickford napustila je filmsku karijeru 1933. godine, nakon što je završila rad na filmu “Secrets”. Umrla je 1979. u Santa Monici, u Kaliforniji, u 87. godini života.

XS
SM
MD
LG