Linkovi

16. studenog


16. studenog
16. studenog

1973. - predsjednik Nixon potpisao zakon o izgradnji naftovoda preko Aljaske

Šesnaestog studenog 1973. predsjednik Richard Nixon potpisao je zakon o izgradnji naftovoda preko Aljaske. Rad na izgradnji ovog naftovoda bio je odgođen na deset godina, zbog pravne tužbe koju su podnijele organizacije za zaštitu okoliša, koje su vjerovale da će naftovod naštetiti osjetljivoj prirodi u ovoj udaljenoj, i vrlo hladnoj saveznoj državi koja prelazi preko arktičkog kruga.

Zakon koji je predsjednik Nixon potpisao uspostavio je mjere zaštite okoliša, koje bi regulirale ovaj projekt. Kongres je odobrio izgradnju plinovoda, budući da je organizacija zemalja izvoznica nafte, OPEC uspostavila embargo koji je prisilio Amerikance da čekaju u dugačkim redovima na skupo gorivo kojeg nije bilo dovoljno. Istovremeno, industrijska cijena naftnih derivata također je strmoglavo rasla.

Predsjednik Nixon rekao je da će nafta koja će prolaziti kroz naftovod u Aljasci pomoći Sjedinjenim Državama da uspostave neuovisnost o nafti iz zemalja OPEC-a.

“Zelimo da ova zelja, do 1980. bude u mogucnosti da ima svu energiju koja nam je potrebna da se stvore radna mjesta, ugriju i osvjetle nasi domovi, I da nam omoguci da se krecemo autoputevima, zeljeznicom, ili bilo kojim drugim prijevoznim sredstvom. Zelimo stvoriti dovoljno energije da Amerika ne bude ovisna o nijednoj drugoj zemlji.”, rekao je predsjednik Richard Nixon.

XS
SM
MD
LG