Linkovi

11. studenog


11. studenog
11. studenog

1620. - potpisana povelja Mayflower Charter

Jedanaestog studenog 1620. skupina građana, poznatih kao Pilgrims, odnosno Hodočasnici, koja je napustila Englesku zbog vjerskih progona, potpisala je političku povelju koju su nazvali “Mayflower Compact”. Ovaj se dokument temeljio na ideji da se građani jednog društva mogu slobodno dogovoriti da će upravljati sami sobom tako što će stvoriti zakone na opće dobro svih. Hodočasnici su stigli u Ameriku u potrazi za vjerskim i ekonomskim slobodama.

Ovaj je sporazum potpisao skoro svaki odrasli muškarac s broda “Mayflower”, a u njemu su, između ostalog bile i sljedeće riječi – “Mi se, zajednički, uz nazočnost Boga i jedan drugoga, spajamo u građansko političko tijelo, kako bismo stvorili pravedna i jednaka prava i funkcije za opće dobro kolonije”.

Žene nisu potpisale povelju budući da one nisu imale politička prava. Dokumentnom je oformljena prva vlada u Novoj Engleskoj, koja se temeljila na pristanku onih nad kojima se vlada. Uz to, sadržavala je osnovnu filozofiju koja i danas upravlja američkom političkom teorijom, a to je da je legitimna vlada ugovor među pojedincima, u koji se stupa zbog zajedničkog dobra.

Polovica prvotnih stanovnika umrla je za vrijeme prve hladne zime u Massachusettsu. Onima koji su preživjeli tu prvu zimu uvjeti života naknadno su se poboljšali i oni su postali uspješni.

XS
SM
MD
LG