Linkovi

14. listopada


14. listopada
14. listopada

1947. - Chuck Yeager probio zvučni zid

Četrnaestog listopada 1947, jedan je američki zrakoplov postao prvi koji je uspio razviti brzinu bržu od zvuka. Radilo se o X-One, eksperimentalnom zrakoplovu na raketni pogon, posebno dizajniranom da spriječi turbulenciju zraka dok se kreće preko površine zrakoplova koja se očekivala pri brzini zvuka.

Test pilot američkog ratnog zrakoplovstva Charles “Chuck” Yeager pilotirao je ovim zrakoplovom, kratkih krila i trupa u obliku metka, koji je bio prenesen u visinu u trupu bombardera iz Drugog svjetskog rata, preuređenog za tu priliku. Kad je bio ispušten iz trupa bombardera, kapetan Yeager upalio je sva četiri raketna motora i proletio kroz zvučnu barijeru na visini od 10 tisuća i petsto metara, najvećom brzinom od tisuću i 56 kilometara na sat.

Brzina zvuka iznosi 1227 kilometara na sat na razini mora, no smanjuje se kako se povećava nadmorska visina. Kad zrakoplov probije zvučni zid, stvara se udarni val, koji zvuči poput grmljavine, a naziva se ‘sonički boom’.

Zrakoplov Chucka Yeagera nosio je dovoljno goriva za samo dvije i pol minute leta, a kada je ono bilo potrošeno, kapetan Yeager spustio ga je na suho korito jednog jezera u kalifornijoj pustinji Mohave. Bilo je to isto mjesto koje će se koristiti za prizemljenje prvih misija američkih svemirskih raketoplana u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Narančasti zrakoplov s raketnim motorima kojim je pilotirao Chuck Yeager izložen je u Smithsonian National Air and Space Museum, u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG