Linkovi

22. ožujka


22. ožujka
22. ožujka

1765. - engleski kralj George III odobrio Stamp Act za američke kolonije

Dvadesetdrugog ožujka 1765. engleski kralj George III odobrio je takozvani Stamp Act za američke kolonije. Novom su uredbom uvedene pristojbe na većinu javnih dokumenata, carinskih papira, pravnih dokumenata i dozvola.

Britanski parlament objavio je da je odobrio ovu uredbu kako bi pomogao plaćanje troškova takozvanog Sedmogodišnjeg rata, koji je u Sjevernoj Americi bio poznat pod imenom Francusko-indijanski rat. Kolonije su ukazale na troškove tog rata, i predvidjele da će novi porez potpuno uništiti malu zalihu novca koja im je ostala.

Predstavnici kolonija sastali su se u New Yorku kako bi dali zajednički odgovor. Predstavnici devet kolonija sastavili su deklaraciju o pravima i pritužbama, koja bi bila predana kralju Georgeu i parlamentu. U ovom je dokumentu stajalo da samo kolonijalna zakonodavna tijela imaju pravo uvesti nove poreze u kolonijama, te da Stamp Act omalovažava prava i slobode kolonija. Neki povjesničari smatraju Stamp Act događajem koji je doveo do početka američke revolucije.

XS
SM
MD
LG