Linkovi

14. ožujka


14. ožujka
14. ožujka

1964 . -porota u Dallasu Jacka Rubyija proglasila krivim za ubojstvo Lee Harvey Oswalda

Četrnaestog ožujka 1964. porota u Dallasu, u saveznoj državi Texas, presudila je da je Jack Ruby kriv za “teško ili kvalificirano ubojstvo” Lee Harvey Oswalda, koji je bio osumnjičen za ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyija. Porota je potom preporučila da se nad njim izvrši smrtna kazna. Obrana nije opovrgavala optužbu da je Ruby ubio Oswalda u podrumu zgrade državne uprave u Dallasu, 24. studenog 1963. dok je policija Oswalda prebacivala u zatvor sa boljim osiguranjem.

Jack Ruby izjavio je da je njegova motivacija za ubojstvo Oswalda bio bijes zbog pogubljenja predsjednika, no njegovi odvjetnici pokušali su dokazati da je Ruby bio neuračunjiv, te da stoga nije mogao biti pravno odgovoran za svoje ponašanje u trenutku ubojstva. 1966. godine prizivni je sud poništio presudu nižeg suda, i naredio da se održi novo suđenje. No, dok je čekao novo suđenje, Jack Ruby umro je od raka prvog siječnja 1967.

Jedna od mnogih teorija zavjere koja je usljedila nakon ubojstva predsjednika Kennedyija bila je i da je Jack Ruby na neki način bio povezan s onima koji su ubili predsjednika, te da je ubio Oswalda, kako bi ga spriječio da iznese istinu o ubojstvu predsjednika. No, ne postoje nikakvi konkretni dokazi koji bi potkrijepili ovu teoriju.

XS
SM
MD
LG