Linkovi

22. veljače


22. veljače
22. veljače

1752. - napuklo Liberty Bell

Dvadesetdrugog veljače 1752.godine, Liberty Bell, povijesni simbol američke neovisnosti, napuknuo je. Liberty Bell, odnosno Zvono slobode, napravljeno u Londonu, i poslano u Philadelphiu, napuklo je dok su ga testirali u dvorištu zgrade lokalnog zakonodavnog tijela u koloniji Pennsylvania.

Ovo zvono teško 943 kilograma izljeveno je u Londonu i na njemu je napisana biblijska posveta – “Proglasi slobodu diljem zemlje, svim njenim stanovnicima”. Napuknuto zvono je istopljeno, te je, 1753. godine izljeveno novo, koje je također puklo. Treće je zvono izljeveno te iste godine, i postavljeno ispred zgrade državnog zakonodavstva, te se njime pozivalo ljude na sastanke.

Ovo je zvono zvonilo i četvrtog srpnja 1776-te, kako bi proglasilo potpisivanje Deklaracije o neovisnosti, koja je napisana i potpisana u zgradi ispred koje se zvono nalazilo, te je zakonodavna zgrada u Philladelphiji dobila ime Independence Hall.

Navodi se da je i ovo zvono napuklo, te da ga se nije moglo popraviti, 1835.godine godine, nakon što je zvonilo da označi smrt glavnog suca američkog Vrhovnog suda, Johna Marshalla.

1959 godine, jednom od bubnjara Philadelphijskog orkestra bilo je dozvoljeno da udari po zvonu posebnim zaštićenim udaraljkama, kako bi se zvono zaštitilo od daljnjeg oštećenja, te zbog toga zvuk nije bio čist.

Godinama je Zvono slobode bilo izloženo u staklenoj kutiji, izgrađenoj preko puta Independence Halla. No, 2003. godine, pažljivo je prebačeno u novi dom – stakleni paviljon vrijedan 13 milijuna dolara u gradu Philadelphiji.

XS
SM
MD
LG