Linkovi

25. siječnja


25. siječnja
25. siječnja

1898. - USS Maine uplovio u luku u Havani, na Kubi

Dvadesetpetog siječnja 1898.godine, brod američke ratne mornarice USS Maine, uplovio je u luku u Havani, na Kubi, i potaknuo rat između Sjedinjenih Država i Španjolske. Misija ovog broda bila je zaštiti američke građane i njihove posjede od mogućeg nasilja u kubanskim sukobima sa Španjolskom.

Petnaestog veljače, tri tjedna nakon što je borbeni brod spustio sidro u luci u Havani, ogromna eksplozija i požar, uništili su Maine, pri čemu je poginulo 266 Amerikanaca.

Američki je tisak optužio Španjolsku za napad, te je sloganom “Sjetite se Mainea”, pozvao javnost na podršku. Do tog trenutka, još nikako nije sa sigurnošću utvrdio tko je bio odgovoran za eksploziju.

No, povijesnicar Morton Keller kaže da su Amerikanci iskoristili ovu situaciju kako bi od Washingtona zahtjevali da učini nešto kako bi zaustavio navodno brutalan odnos prema kubanskim revolucionarima.

“Maine zaista nije bio uzrok rata, on je bio tek iskra koja je zapalila dosta zapaljivih osjećaja koji su se skupljali već dugo vremena”, riječi su gospodina Kellera.

Dva mjeseca nakon potonuća Mainea, Sjedinjene Države i Španjolska su zaratile. Bitke su trajale nešto manje od četiri mjeseca, a američka premoć na moru igrala je ključnu ulogu u pobjedi. Kao dio mirovnog dogovora, Španjolska se odrekla kontrole nad Kubom, kao i nad Filipinima u Tihom oceanu.

XS
SM
MD
LG