Linkovi

9. prosinca


9. prosinca
9. prosinca

1916. - rođen Kirk Douglas

Devetog prosinca 1916, u mjestu Amsterdam, u saveznoj državi New York, rodio se Kirk Douglas. Sin ruskih židovskih imigranta, prvo je dobio ime Issur Danielovic, koje je kasnije – na početku glumačke karijere - promjenjeno u Isidore Demsky, dok na posljetku nije odabrao umjetničko ime Kirk Douglas.

Njegov debitantski nastup na Broadwayu bio je 1941, a za vrijeme drugog svjetskog rata služio je u američkoj mornarici. Nakon rata posvetio se važnim ulogama u kazalištu, na radiju i na filmu.

Status filmske zvijezde donijela mu je uloga ambicioznog i bezobzirnog boksača u filmu “Champion” iz 1949 godine. U sljedećih nekoliko godina postao je poznat po ulogama snažnih, odlučnih i ponekad arogantnih likova u filmovima kao što su “Dvadeset tisuća milja ispod mora” i “Obračun kod OK Korala”.

Njegova interpretacija umjentika Vincenta Van Gogha u filmu “Lust for life”, iz 1956, priskrbio mu je prvu od tri nominacije za nagradu Oscar. Međutim, Kirk Douglas nikada nije osvojio Oskara.

Također je bio i producent, kako svojih vlastitih filmova, tako i onih u kojima nije sam glumio. Glumac, producent, a ponekad i režiser, Kirk Douglas također je napisao I nekoliko romana, a napisao je i autobiografiju.

U ranim osamdesetim godinama života, Douglas je imao moždani udar, nakon kojeg jedno vrijeme nije mogao govoriti. O ovom je iskustvu kasnije napisao knjigu pod naslovom “My Stroke of Luck”, u kojoj opisuje depresiju koja je usljedila nakon moždanog udara. U knjizi također piše da je nakon moždanog udara ‘postao znatno ljubazniji i osjećajniji’.

Dodajmo i to da se Kirk Douglas cijelog života bavio dobrotvornim radom, za što je, 1981 godine, nagrađen predsjedničkom medaljom za slobodu, najvišim civilnim odličjem u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG