Linkovi

18. listopada


18. listopada
18. listopada

1867. - prijenos vlasništva nad Aljaskom sa imperijalne Rusije na Sjedinjene Države

Osamnaestog listopada 1867. u jednoj utvrdi na istoku Aljaske, spuštena je zastava imperijalne Rusije, a uzdignuta zastava Sjedinjenih Država. Tim je činom obilježen prijenos vlasništva nad Aljaskom sa Rusije na Sjedinjene Države. Ovim su potezom, kojeg se smatra najpametnijom i najunosnijom transakcijom te vrste, Sjedinjene Države kupile više od jednog i pol milijuna četvornih kilometara divljine za oko četiri centa po četvornom kilometru.

Kupnju je ugovorio državni tajnik Sjedinjenih Država William Seward. U ono su vrijeme mnogi Amerikanci smatrali da je glupo kupovati toliki prostor prekriven snjegom i ledom, te su kupnju prozvali “Sewardovom glupošću”. No, mudrost ove kupnje potvrđena je kada su na prostoru Aljakse pronađne ogromne zalihe prirodnih resursa. Aljaska je postala 49. američka savezna država 1959. godine.

Stanovnici Aljaske još uvijek obilježavaju ovaj dan kao Dan Aljaske. U ovoj je saveznoj državi sve, osim broja stanovnika, veliko – širina od otoka Attu na zapadu, do Ketchikana na istoku jednaka je udaljenosti od istočne obale Sjedinjenih Država pa do pacifičke obale na zapadu, u državi Oregon. Površinom je najveća savezna država, tri puta veća od Texasa. No, istovremeno, Aljaska je druga najmalobrojnija savezna država, iza Wyominga, te broji samo 627 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG