Linkovi

21. rujna


21. rujna
21. rujna

1981. - američki Senat potvrdio Sandru Day O'Connor za prvu ženu sutkinju Vrhovnog suda

Dvadesetprvog rujna 1981., Senat Sjedinjenih Država potvrdio je Sandru Day O’Connor za sutkinju Vrhovnog suda. Ova sutkinja iz Arizone tako je postala prva žena u najvišem sudu Sjedinjenih Država. Predsjednik Ronald Regan tako je ispunio svoje obećanje da će u Vrhovni sud nominirati ženu, dano za vrijeme izborne kampanje.

Senat je prije svoje povtrde njezine nominacije održao niz svjedočenja. Senatori su bili jednoglasni u hvali intelekta Sandre Day O’Connorr, kao i njezine stručnosti. Jedino sporno pitanje bila je njezina podrška legalizaciji pobačaja, dok je služila kao zastupnica u lokalnom zakonodavnom tijelu u Arizoni. Međutim, Senat je na kraju jednoglasno odobrio njezinu nominaciju.

Iza Sandre Day O’Connorr, slijedila je - 12 godina kasnije - Ruth Bader Ginsburg, koju je u Vrhovni sud imenovao predsjednik Bill Clinton. Ona još uvijek radi kao sutkinja na ovom sudu.

Prošle je godine predsjednik Barack Obama imenovao u Vrhovni sud treću ženu u povijesti - Soniu Sotomayor, koja je prije toga bila sutkinja saveznog prizivnog suda u New Yorku. Sonia Sotomayor je ne samo treća žena na Vrhovnom sudu, nego i prva osoba hispaničkog podrijetla na toj najvišoj sudskoj instanci u zemlji.

Sandra Day O’Connor otišla je u mirovinu 2005. godine, nakon 24 godine službe u Vrhovnom sudu, te se vratila u Arizonu.

XS
SM
MD
LG