Linkovi

10. rujna


10. rujna
10. rujna

1990. - otvoren muzej na Ellis Islandu

Desetog rujna 1990, otvoren je obnovljeni muzej na Ellis Islandu, gdje je bio centar za procesuiranje imigranata. Taj objekt na ulazu u luku New Yorka zvali su “Zlatna vrata u novi život’.

U ovom su objektu u 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća primani novi useljenici u Ameriku, a tu su bile i ambulante u kojima su mnogi od njih neko vrijeme čekali u karanteni. Useljenički centar Ellis Island službeno je zatvoren 1954 godine. No, novih imigranata bilo je tada znatno manje. U vrijeme gospodarske krize tridesetih godina bile su, naime, uvedene useljeničke kvote, kako bi se smanjio broj useljenika.

Procjenjuje se da trećina današnjeg stanovništva Amerike ima barem jednog pretka koji je u zemlju stigao parobrodom i koji je prošao kroz Ellis Island. Postojali su i drugi imigracijski centri, u New Orleansu, San Franciscu i na drugim mjestima, no Ellis Island je bio najprometniji. Na vrhuncu imigracijske navale, krajem 19. Stoljeća, činovnici i liječnici bi pregledali oko pet tisuća ljudi dnevno, te ih potom ili pustili u zemlju ili im odbili ulazak. Kada bi završili procesuiranje, imigranti bi satima čekali na selekciju. Neki su odlazili ravno na vlak za New Jersey, drugi na trajekt koji ih prebacivao preko rijeke na Manhattan. Treća skupina – ona s najmanje sreće – odlazila je na daljnje liječničke preglede. Oni slabog zdravlja često su bili deportirani iz Amerike.

Obnova Ellis Islanda, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koštala je 315 milijuna dolara. Tada je restauriran i obližnji Kip slobode, pored kojeg su prolazili brodovi s imigrantima prije nego bi pristali na Ellis Islandu. Skladatelj Irving Berlin uglazbio je 1949. pjesmu Emme Lazarus, “The New Colossus”, čiji su stihovi uklesani na podnožju Kipa slobode.

“Dajte mi svoje umorne i siromašne,

Vaše mase koje žude da slobodno dišu

One koje ste prokleli sa vaših pretrpanih obala”.

Glumica Claudette Colbert i jazz pjevač Al Jolson dvoje su od stotina tisuća siromašnih imigranata koji su prošli kroz Ellis Island, i koji su postigli slavu i bogatstvo u svojoj novoj domovini. Danas, Ellis Island godišnje posjeti više od dva milijuna ljudi.

XS
SM
MD
LG