Linkovi

6. kolovoza


6. kolovoza
6. kolovoza

1945. - atomska bomba bačena na Hirošimu

Šestog kolovoza 1945. godine, na nebu se pojavila velika vatrena kugla, a gradom Hirošimom zaurlao je zvuk poput grmljavine. Bilo je to prvi puta da je atomsko oružje uporabljeno u ratu, a uništilo je čitav grad za samo par minuta. Napad na Hirošimu ubio je oko 70 tisuća ljudi, i ranio mnoge druge.

Američki predsjednik Harry Truman kasnije je rekao da je on odobrio uporabu atomske bombe tek nakon što je Japan odbio sve zahtjeve da se preda na koncu Drugog svjetskog rata.

"Neka bude zapamćeno da je prva atomska bomba bačena na vojnu bazu u gradu Hirošima. Uporabili smo je kako bismo skratili agoniju rata, kako bismo spasili tisuće i tisuće života mladih Amerikanaca. Nastavit ćemo koristiti ovo oružje dok u potpunosti ne uništimo japansku sposobnost ratovanja", rekao je predsjednik Truman.

No, nakon Hirošime, Japan se nastavio boriti. Tri dana kasnije, devetog kolovoza, američki bombarder ispustio je drugu atomsku bombu iznad grada Nagasaki, ubivši oko 40 tisuća ljudi. Sljedećeg dana, Japan se predao.

XS
SM
MD
LG