Linkovi

Američki zvaničnik: Rusija imenovala novog komandanta za Ukrajinu


Arhiv - Ruski predsednik Vladimir Putin i general-pukovnik Aleksandar Dvornikov u Kremlju, 17. marta 2016.
Arhiv - Ruski predsednik Vladimir Putin i general-pukovnik Aleksandar Dvornikov u Kremlju, 17. marta 2016.

Poslije serije neuspjeha koje je pretrpjela od početka invazije, Rusija je imenovala novog ratnog komandanta za Ukrajinu, saopštio je u nedjelju neimenovani američki zvaničnik.

Rusija se sada okrenula 60-godišnjem generalu Aleksandru Dvornikovu, jednom od najiskusnijih vojnih zvaničnika Rusije - i prema američkim zvaničnicima - generalu poznatom po brutalnosti prema civilima u Siriji i drugim ratištima. Visoki američki zvaničnik, koji je otkrio ime novog ruskog komandanta, razgovarao je sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Međutim, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Jake Sullivan, izjavio je da "nikakvo imenovanje bilo kog generala ne može da izbriše činjenicu da je Rusija već pretrpjela strateški neuspjeh u Ukrajini".

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu bezbjednos
Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu bezbjednos

"Ovaj general će biti samo još jedan tvorac zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima", izjavio je Sullivan za program "Stanje nacije" na kablovskoj mreži CNN. "A Sjedinjene Države su, kao što sam i ranije govorio, riješene da učine sve što mogu da se pomogne Ukrajincima dok pružaju otpor njemu i snagama kojima komanduje."

Odluka da se uspostavi novo vojno rukovodstvo donijeta je u vrijeme dok se Rusija, kako se vjeruje, sprema za koncentrisanu operaciju širenja kontrole nad Donbasom, poslije neuspješnog pokušaja da se osvoji glavni grad Kijev.

Dvornikov se istakao kao komandant ruskih snaga u Siriji, gdje Moskva od 2015. vodi vojnu kampanju pružajući podršku režimu predsjednika Bašara al-Asada tokom razornog građanskog rata.

Dvornikov je karijerni vojnici oficir i postepeno je unaprjeđivan nakon što je vojnu karijeru započeo 1982. kao komandant voda. Borio se u drugom ratu u Čečeniji i zauzeo nekoliko visokih pozicija a zatim dobio nadležnost nad ruskim trupama u Siriji 2015.

2016. godine, Putin je Dvornikovu dodijelio medalju Heroj Ruske Federacije, jedno od najvećih odlikovanja u zemlji. Dvornikov je služio kao komandant Južnog vojnog okruga od 2016.

Sullivan je generala opisao kao vojnika sa historijom brutalnosti nad civilima u Siriji i rekao da "možemo očekivati slično u ovom ratu". Međutim, naglasio je da američka strategija ostaje ista - a to je pružanje vojne i logističke podrške Ukrajini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG