Linkovi

Američki sekretar za odbranu počinje posjetu Kini dok tenzije rastu


Američki sekretar za odbranu, Jim Mattis, prima buket cvijeća nakon što je stigao na aerodrom u Pekingu, Kina, 26. juna 2018.
Američki sekretar za odbranu, Jim Mattis, prima buket cvijeća nakon što je stigao na aerodrom u Pekingu, Kina, 26. juna 2018.

Američki sekretar za odbranu, Jim Mattis, sastao se prvog dana svoje posjete Kini sa zvaničnicima te države u srijedu, što je dio napora da se pospješi dijalog o bezbjednosti, dok američko-kineske tenzije rastu.

Mattis, prvi šef Pentagona koji posjećuje Kinu od 2014. godine, trebalo bi da se prvo sastane sa svojim kineskim kolegom, ministrom odbrane Veiom Fengeom.

Kasnije tokom dana, trebalo bi da se sastane sa najvišim kineskim zvaničnicima, moguće i sa predsjednikom Xi Jinpingom.

Mattis, bivši marinski general, oštar je kritičar kineskih vojnih poteza u Južnom kineskom moru. SAD su čak povukle poziv Kini da se pridruži multinacionalnim pomorskim vježbama, koje će početi tokom Mattisove posjete, i koje uznemiravaju Kinu.

Ovo putovanje događa se u uslovima spiralnih tenzija između Pekinga i Washingtona i po pitanju trgovine. Peking je takođe sumnjičav i u pogledu američkih namjera prema samostalnom i demokratskom Tajvanu, koga naoružavaju Sjedinjene Države, dok Kina smatra to ostrvo dijelom svoje teritorije.

Govoreći pred put, Mattis je rekao da očekuje "otvoreni dijalog".

Kad je Mattis stigao, kineski državni mediji javili su da će formacija kineskih brodova održavati svakodnevne borbene vježbe, više od nedelju dana, u vodama u blizini Tajvana i da se odvijaju vježbe kineskih vazdušnih snaga u blizini tog ostrva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG