Linkovi

Kina i SAD obustavile međusobno uvođenje tarifa


SAD i Kina su saopštile da odustanu od uvođenja međusobnih tarifa na izvoz, dan pošto su dogovorile intenzivniju ekonomsku saradnju kojom bi trebalo da se smanji trgovinski deficit između dvije zemlje.

Sekretar za finansije SAD Steven Mnuchin​ rekao je za Fox News da su dvije najveće svetske ekonomije "značajno napredovale i usaglasile okvir rješavanja trgovinskih pitanja".

Steven Mnuchin
Steven Mnuchin

"Za sada smo odlučili da obustavimo uvođenje tarifa dok ne razradimo okvir", rekao je Mnuchin.

Kineska državna agencija Xinhua citirala je vicecpremijera Liu Hea, predvodnika kineske strane u pregovorima sa SAD, koji je rekao da su "dvije strane postigle konsenzus, da neće biti trgovinskog rata i uvođenja tarifa".

Liu je rekao da je dogovor bio neophodan i istakao da "istovremeno ne može sve biti riješeno u jednom danu i da će za rješavanje ekonomskih i trgovinskih pitanja između dvije zemlje biti potrebno vrijeme".

Predsjednik SAD Donald Trump zaprijetio je uvođenjem tarifa na 150 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe, a Peking je odgovorio da će isto učiniti za američku robu.

Mnuchin i ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow su najavili da će sekretar za trgovinu Vilbur Ross uskoro otputovati u Peking kako bi ispregovarao kupovinu veće količine američke robe i smanjio trgovinski deficit koji je prošle godine bio čak 375 milijardi dolara.

Čovjek prolazi pored kineske IT kompanije ZTE u Pekingu
Čovjek prolazi pored kineske IT kompanije ZTE u Pekingu

Jedna od tačaka sporenja Kine i SAD je i sudbina kineske IT kompanije ZTE koja je kupovala komponente proizvedene u SAD za svoje proizvode. SAD su kaznile kompaniju ZTE zbog kršenja zabrane na trgovinu sa Iranom i Sjevernom Korejom. Ali ZTE je saopštila da će zatvoriti proizvodne pogone jer više ne može da kupuje američke dijelove poslije zabrane koju su SAD uvele na prodaju komponenti.

Predsjednik Trump i kineski presdsednik Xi Jinping su "instruisali" Rossa da spasi kompaniju i spriječi gubitak kineskih poslova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG