Linkovi

Američki žalbeni sud zadržao ograničen pristup tabletama za abortus


US Abortion Pills Ruling
US Abortion Pills Ruling

Pilula za abortus mifepriston će za sada ostati dostupna u Sjedinjenim Državama, ali sa značajnim ograničenjima, uključujući zahtjev za lične posjete liječniku radi nabavke lijeka, presudio je savezni žalbeni sud kasno u srijedu.

Peti okružni apelacioni sud SAD-a sa sjedištem u New Orleansu stavio je na čekanje dio naredbe američkog okružnog sudije Matthewa Kacsmaryka u Amarillu u Teksasu, koji je suspendovao odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za lijek do saslušanja grupa protiv abortusa koje žele da ga zabrane.

Bidenova administracija i proizvođač brendiranog mifepristona, Danco Laboratories, brzo su zatražili hitnu akciju.

Međutim, žalbeni sud je odbio da blokira dijelove Kacsmarykove naredbe kojima se efektivno vraćaju ograničenja na distribuciju pilula koja su ukinuta od 2016. Pored zahtjeva o ličnim posjetama ljekaru radi prepisivanja i izdavanja lijeka, ta ograničenja uključuju ograničavanje njegovog korištenja do prvih sedam sedmica trudnoće, u odnosu na sadašnjih 10.

Kacsmarykova naredba stupa na snagu u petak.

Odluku u srijedu donijelo je vijeće od troje sudija 5. okruga, dvoje koje je imenovao tadašnji predsjednik Donald Trump i jednog George W. Bush, obojica republikanaca. Sudija Catharina Haynes, Bushova nominacija, djelimično se protivila, rekavši da bi privremeno u potpunosti blokirala Kacsmarykov nalog.

Predviđeno je da hitna mjera ostane na snazi dok 5. okrug ne bude mogao potpunije saslušati žalbu Bidenove administracije na Kacsmarykovu naredbu. Tu žalbu može saslušati drugo vijeće.

Administracija, grupe za borbu protiv pobačaja ili oboje također bi mogli zatražiti hitnu žalbu Vrhovnom sudu SAD-a.

FDA i advokati grupa nisu bili odmah dostupni za komentar.

ODLUKE

Kacsmarykova odluka je očigledno u suprotnosti s odlukom saveznog sudije, također donesenom prošlog petka, kojom se nalaže FDA-i da zadrži pristup mifepristonu bez novih ograničenja u 17 država i Distriktu Kolumbija. Bidenova administracija zatražila je od sudije u tom slučaju da pojasni svoj nalog u svjetlu Kacsmarykovog.

Tužbu pred Kacsmarykom protiv FDA su u novembru podigla četiri medicinska udruženja protiv pobačaja predvođena nedavno osnovanom Alijansom za Hipokratovu medicinu i četiri doktora protiv pobačaja. Oni tvrde da je agencija koristila neprikladan proces kada je odobrila mifepriston 2000. godine i da nije na odgovarajući način uzela u obzir sigurnost lijeka kada su ga koristile djevojke mlađe od 18 godina za prekid trudnoće.

Prošlonedeljne odluke obojice sudija bile su preliminarne mjere koje su trebale da ostanu na snazi dok su tužbe u toku i nisu konačne.

Međutim, Kacsmaryk je rekao da misli da će grupe za borbu protiv abortusa vjerovatno uspjeti na osnovu zasluga, napisavši da je FDA "pristala na svoje legitimne sigurnosne brige - kršeći svoju statutarnu dužnost - na osnovu očigledno nerazumnog obrazloženja i studija koje nisu podržavale njenu zaključke" kada je odobrio mifepriston.

Većina u 5. okrugu u srijedu je rekla da je prigovor grupa na prvobitno odobrenje iz 2000. podnijet prekasno. Međutim, navodi se da su izazovi kasnijim postupcima FDA-e, uključujući promjene iz 2016. i njenu nedavnu odluku da dopusti da se mifepriston prepisuje putem telemedicine i distribuira poštom, bili pravovremeni.

U njemu se navodi da su se vladini argumenti za hitno odlaganje presude fokusirali na potencijalnu štetu od potpunog povlačenja mifepristona sa tržišta, ali da je "teško tvrditi" da su promjene iz 2016. "bile toliko kritične za javnost s obzirom na to da je nacija djelovala - a mifepriston je davan milionima žena - šesnaest godina."

Sud se složio sa Kacsmarykom da ljekari i grupe imaju pravo da podnesu tužbu.

"Kao rezultat neuspjeha FDA da reguliše ovaj moćni lijek, ovi doktori su morali posvetiti značajno vrijeme i resurse brizi o ženama koje su imale štetne efekte mifepristona", napisala je većina panela.

Stotine čelnika biotehnoloških i farmaceutskih kompanija u ponedjeljak je potpisalo otvoreno pismo pozivajući na poništavanje Kacsmarykove presude, rekavši da ona podriva autoritet FDA i ignorira decenije naučne dokaze o sigurnosti lijeka.

Drugu odluku, kojom se osigurava pristup mifepristonu, izdao je američki okružni sudija Thomas Rice u Spokaneu, Washington. Ona proizilazi iz tužbe koju je pokrenula grupa država predvođenih demokratama osporavajući federalna sigurnosna ograničenja za mifepriston.

Desetine pravnih podnesaka podneseni su u dva slučaja, a glavna medicinska udruženja kao što su Američko medicinsko udruženje i Američki koledž akušera i ginekologa, grupe za prava na abortus i demokratski političari podržavaju odobrenje lijeka, a grupe protiv pobačaja i republikanski političari se tome protive .

Mifepriston je dio procedure s dva lijeka, koji se primjenjuje u kombinaciji s misoprostolom, za pobačaje u prvih 10 sedmica trudnoće. Lijekovi čine više od polovine svih abortusa u zemlji.

Neki pružaoci abortusa rekli su da bi, ako mifepriston nedostupan, prešli na režim koji sadrži samo misoprostol za pobačaj medikamentima, koji nije tako efikasan. Još nije jasno koliko će biti dostupan.

Neke države koje predvode demokrate počele su gomilati lijek od Kacsmarykove presude.

Abortus se pojavio kao snažno političko pitanje u SAD-u otkako je Vrhovni sud poništio svoju značajnu presudu iz 1973. Roe protiv Wadea kojom se priznaje ustavno pravo na abortus, ostavljajući državama da odluče o tom pitanju.

Ankete pokazuju da je podrška pravima na abortus pomogla demokratama da nadmaše rezultate na izborima u novembru u novembru, amandman protiv pobačaja na ustav države Kanzas nije uspio u augustu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG