Linkovi

Američka vojska aktivirala svemirsku jedinicu u Južnoj Koreji


General Paul J. LaCamera, centar, komandant američkih snaga Koreja prisustvuje ceremoniji aktiviranja svemirskih snaga Sjedinjenih Država Koreja u Pyeongtaeku, Južna Koreja, u srijedu, 14. decembra 2022.
General Paul J. LaCamera, centar, komandant američkih snaga Koreja prisustvuje ceremoniji aktiviranja svemirskih snaga Sjedinjenih Država Koreja u Pyeongtaeku, Južna Koreja, u srijedu, 14. decembra 2022.

Američka vojska je u srijedu službeno aktivirala jedinicu svemirskih snaga u Južnoj Koreji, što će vjerovatno omogućiti Washingtonu da bolje prati svoje rivale Sjevernu Koreju, Kinu i Rusiju.

Aktiviranje američkih svemirskih snaga Koreje u zračnoj bazi Osan u blizini Seula uslijedilo je nakon što je Sjeverna Koreja probno ispalila seriju balističkih projektila s nuklearnim sposobnostima dizajniranih da pogode kopno SAD-a i njene saveznike Južnu Koreju i Japan posljednjih mjeseci.

"Samo 48 milja sjeverno od nas postoji egzistencijalna prijetnja; prijetnja koju moramo biti spremni odvratiti, odbraniti i - ako je potrebno - poraziti", rekao je potpukovnik Joshua McCullion, načelnik nove svemirske jedinice tokom predstavljanja jedinice u Osanu.

Očigledno je mislio na Sjevernu Koreju, čija je jako utvrđena granica sa Južnom Korejom udaljena samo sat vremena vožnje od Seula, glavnog grada Južne Koreje.

Jedinica pripada američkim svemirskim snagama, koje su aktivirane u decembru 2019. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom kao prva nova američka vojna služba u više od 70 godina.

Svemirske snage su trezveno viđene kao potvrda potrebe da se efikasnije organiziraju za odbranu interesa SAD-a u svemiru - posebno satelita koji se koriste za civilnu i vojnu navigaciju, obavještajne poslove i komunikaciju. U prethodnom izvještaju Pentagona navodi se da su Kina i Rusija uložile velike napore da razviju tehnologije koje bi im mogle omogućiti da ometaju ili unište američke i savezničke satelite u krizi ili sukobu.

Američke svemirske snage Koreja su podređene većoj jedinici američkih svemirskih snaga osnovane u okviru indo-pacifičke komande na Havajima prošlog mjeseca.

Jung Chang Wook, šef istraživačkog tima Foruma za proučavanje odbrane Koreje u Seulu, rekao je da su svemirske snage SAD stvorene da ujedine različita sredstva za nadzor, uključujući svemirske satelite, u jednu organizaciju kako bi njima upravljali i razvijali ih na efikasan, sistemski način. Rekao je da će jedinica u Južnoj Koreji raditi kao terenska jedinica, dok će druga u Indo-pacifičkoj komandi biti njen štab.

Jung je rekao da će glavna uloga američkih svemirskih snaga Koreje biti primanje, obrada i analiza ogromne količine podataka i informacija koje prenose američki sateliti.

On je dodao da je lansiranje svemirske jedinice u Južnoj Koreji prvenstveno usmjereno na bolje praćenje Sjeverne Koreje, a zatim Kine, a zatim Rusije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG