Linkovi

Američka ambasada: Da li postoji konsenzus o godišnjem planu BiH za NATO?


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Američkoj ambasadi nejasno je šta sporazum koji su potpisali predsjednici tri stranke znači kada je u pitanju rano podnošenje Nacionalnog akcionog plana BiH (ANP) NATO savezu.

U saopštenju iz Ambasade poslatom medijima stoji:

"Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO savezu. Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu.

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitenoj budućnosti gradjana ove zemlje. Bićemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje suopredijeljene da rade na reformi odbrane, unaprijeđenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava."

U sporazumu potpisanom 05.08.2019., pod stavkom broj tri koja se odnosi na integracije navedeno je:

"Nastaviti integracijske procese sukladno Ustavu i zakonima, usklađujući stavove i interese svih razina vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Povjerenstvo za NATO integracije BiH će surađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. "

XS
SM
MD
LG