Linkovi

Ambasadori zemalja PIC-a: Dobrim upravljanjem ispuniti težnje bh. građana


Arhiv - Sastanak Vijeća za provedbu mira (PIC), Sarajevo.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum. 

„Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje”, navodi se u današnjem saopćenju Ambasadora zemalja PIC-a.

U pismu se navodi da je nakon Daytona došlo do pozitivne transformacije, jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti.

„Sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti. Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika”, navode članovi PIC-a.

Oni smatraju da posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava.

U saopštenju navode i da je međunarodna zajednica i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja.

XS
SM
MD
LG