Linkovi

Ambasador EU u BiH: Povećati zastupljenost žena u vlasti


Lars - Gunnar Wigemark
Lars - Gunnar Wigemark

Ambasador Wigemark: "Jednaka zastupljenost žena u izvršnim i zakonodavnim tijelima je zakonska obaveza i poboljšat će izglede za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju"

Ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark saopćenjem je pozdravio, kako kaže, "značajno poboljšanje po pitanju rodne zastupljenosti u šest kantonalnih skupština nakon opštih izbora 2018. godine (Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Sarajevo, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton)".

Nažalost, ovaj pozitivni trend se nije odrazio u cijeloj zemlji pošto su direktno izabrani domovi na državnom i entitetskom nivou zabilježili pad u broju žena, navodi se u istom saopćenju.

"Imajući u vidu da su u toku koalicijski pregovori, pozivam sve političke stranke i lidere da poštuju zakon i osiguraju ravnopravnu rodnu zastupljenost u vladama, što znači da ima barem 40 posto žena! Također, nije riječ samo o brojevima, već i o kvalitetu vođstva - zemlji treba više ministara i zakonodavaca koji mogu jasno artikulirati interese žena u društvu i podstaknuti značajne promjene.

Dokazano je da zemlje sa većim brojem žena na visokim političkim pozicijama postižu bolje rezultate, kako u smislu demokratskih tako i ekonomskih tranzicija. Ne radi se o političkoj korektnosti, već je riječ o učinkovitosti i uspješnosti u modernom svijetu gdje su žene i muškarci ravnopravni," napisano je u saopćenju koje je proslijeđeno medijima.

"Od stranaka očekujemo da naprave iskorak i značajno povećaju učešće žena na vodećim položajima bh. politike", stoji na kraju poruke ambasadora EU u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG