Linkovi

U Konjicu fizički napadnuta ekipa BHRT-a. Novinarsko udruženje osuđuje napad i traži da se pronađu krivci.


ilustracija RSE
ilustracija RSE

Skupina maskiranih napadača u ponedjeljak navečer u Konjicu je napala ekipu BHRT-a koja se vraćala iz Širokog Brijega s utakmice nogometne Premijer lige BiH Široki Brijeg– Sloboda.

"Sinoć oko 23:50 sata, u ulici Kolonija u Konjicu, grupa, po procjeni ekipe BHRT-a, od deset do petnaest maskiranih mladića, odjevenih u crvene majice s povezima preko glave napala je ekipu spomenute tv kuće", izjavio je za Fenu glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ljudevit Marić.

Po njegovim riječima, u ovom incidentu lakše ozljede na ruci zadobio je vozač, a na kombiju tv ekipe razbijena su stakla.

"Policijska uprava (PU) Konjic napravila je očevid i trenutno rade na otkrivanju počinitelja", dodao je Marić.

Brutalni atak na kolege sa BHRT-a nije nikakvo iznenađenje, jer su prijetnje novinarima na ulici ili posredstvom društvenih mreža, postale svakodnevna stvar, stoji u reakciji strukovnog udruženje BH Novinari.

“Cijenimo da je napad na ekipu BHRT-a u Konjicu politički motiviran, kao i raniji napadi na ekipe drugih redakcija. Plašimo se da će napadi učestati i biti brutalniji, što se više budemo približavali zvaničnoj predizbornoj kampanji. Napad maskirane grupe na kolege BHRT –a ujedno je posljedica nedovoljno energičnih mjera organa gonjenja i prvosudnih institucija” - saopćeno je iz Udruženja.

BH novinari podsjećaju da još uvijek nisu sankcionisani napadači na ekipu BHRT-a i druge novinare tokom februarskih protesta u Tuzli.

Pozivaju nadležne policijske i pravosudne organe HNK-a da što prije identifikuju i kazne napadače.

“Ukoliko to izostane, strahujemo da će ulica, pod patronatom politike, konačno potpuno preuzeti uređivanje medijskih programa, a novinarske slobode postati tek pusta iluzija”, stoji u saopćenju BH novinara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG