Linkovi

Ambasada SAD: Posljedice za one koji žele uvesti isplatu plata u kešu sankcionisanim osobama


Michael Murphy, U.S. Ambassador to Bosnia and Herzegovina
Michael Murphy, U.S. Ambassador to Bosnia and Herzegovina

Podrška sankcionisanim osobama u Bosni i Hercegovini sa sobom povlači potencijalne posljedice, poručili su na društvenoj mreži X iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini, u srijedu, 22. maja, reagujući na najave izmjena zakona o isplaćivanju plata u gotovini zaposlenima u institucijama u BiH.

Reakcija ambasade uslijedila je nakon što je 21. maja, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) predložila izmjene Zakona o financiranju institucija BiH.

Izmjene omogućavaju da se zaposlenima na državnom nivou, koji su pod američkim sankcijama, plata isplaćuje u gotovini.

Na listi sankcija se nalazi preko 40 osoba i pravnih entiteta iz BiH, među kojima je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.

Više od pola sankcionisanih našlo se na tom spisku nakon što je američki predsjednik Joe Biden u junu 2021. godine potpisao izvršnu naredbu, koja predviđa dodatne sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana.

Sankcionisanima su onemogućene isplate plata preko računa u banci nakon nedavnog usvajanja izmjena Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Šef Kluba HDZ BiH u državnom parlamentu Predrag Kožul smatra da bi se prihvatanjem navedenih izmjena omogućilo "ostvarivanje osnovnih ljudskih prava" osobama koje su pod američkim sankcijama.

"Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti", naveli su iz američke ambasade u BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG