Linkovi

Ambasada SAD: Gershkovich je dobro, iako je vec godinu dana u ruskom zatvoru


Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi 14. decembra 2023.
Novinar Vol strit žurnala Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi 14. decembra 2023.

Iako je skoro godinu dana u ruskom zatvoru zbog optužbi za špijuniranje koje se smatraju lažnim, američki novinar Evan Gershkovich se i dalje dobro osjeća, saopštila je američka ambasada nakon što ga je u četvrtak posetila ambasadorka Lynn Tracey.

„Sljedeće nedjelje je godinu dana od kako su ga nezakonitog pritvorile ruske vlasti. Evan je i dalje jak i otporan, ali tragedija je što čeka suđenje za zločin koji nije počinio”, saopštila je Ambasada u postu na ruskom na svom Telegram kanalu.

Dopisnik Wall Street Journala iz Rusije uhapšen je 29. marta 2023. i optužen za špijunažu. On, njegova medijska kuća i američka vlada oštro poriču optužbe. State Department ga je također proglasio nezakonito pritvorenim.

„On je nevin čovjek i mi računamo na američku vladu da ga vrati kući”, rekao je Paul Becett za Glas Amerike. Becett je pomoćnik urednika u Journalu i vodi kampanju novina da obezbijedi Gershkovichevo oslobađanje.

Ruske vlasti su više puta odbijale Gershkovicheve žalbe na pritvor. Ako bude proglašen krivim za špijunažu, preti mu kazna do 20 godina zatvora. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je napominjao da bi Moskva mogla da oslobodi Gershkovicha u zamjenu za ruskog ubicu koji je u zatvoru u Njemačkoj.

Gershkovichev istražni pritvor ističe 30. marta. Saslušanje se očekuje sljedeće nedjelje, na kojem će vjerovatno biti odlučeno da li će mu ponovo biti produžen pritvor ili će započeti sudski postupak, rekao je Jason Conti, advokat u Dow Jonesu, koji objavljuje Journal.

„Sudski slučaj nije mesto gde će se ovo riješiti, očito je da će se to riješiti diplomatskim kanalima”, rekao je Conti na događaju u Nacionalnom pres klubu u Washingtonu povodom obilježavanja godišnjice Gershkovichevog zatvora.

Na događaju, Gershkovicheva sestra Daniel govorila je o emotivnom bolu koji porodica osjeća godinu dana.

„Ovo je bila zaista teška godina za nas. Toliko je mnogo neizvjesnosti a jednostavno to moramo da prihvatamo iz dana u dan”, rekla je ona.

Gershkovich je jedan od dvoje američkih novinara zatvorenih u Rusiji. Alsu Kurmasheva, američko-ruska državljanka, privedena je oktobra 2023. Prijeti joj do 15 godina zatvora zbog toga što se navodno nije registrovala kao takozvani strani agent i širila lažne informacije o ruskoj vojsci.

Kurmasheva je urednica u tatarsko-baškirskoj službi sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa. Ona i njena medijska kuća odbacuju optužbe protiv nje.

XS
SM
MD
LG