Linkovi

Ambasada SAD: Entitet RS uništit će sam sebe zbog želje za nezavisnošću


U reakciji na proslavu neustavnog praznika, Ambasada SAD-a u BiH navodi kako će entitet RS "uništiti sam sebe i one oko sebe" u želji za nezavisnošću.

Ambasada navodi da proslava 9. januara kao Dana RS predstavlja nezakonitu odluku Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS.

Podsjećaju da proslava 9. januara kao Dana RS predstavlja kršenje odluke Ustavnog suda BiH koji je odlučio da se radi neustavnom obilježavanju.

Ambasada također podsjeća da je entitet RS dužan poštovati institucije BiH, uključujući i Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH je u ranijim odlukama obrazložio kako obilježavanje 9. januara kao Dana RS diskriminiše građane tog entiteta koji nisu Srbi.

Tog datuma 1992. godine, tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH je donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Ambasada SAD je osudila i Dodikovu odluku da dodijeli orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je kako se navodi u objavi, pokrenuo "ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture".

Ovogodišnji centralni dio neustavne proslave se obilježava u Istočnom Sarajevu, dok se ranijih godina 9. januar kao Dan RS organizovao u Banjaluci.

XS
SM
MD
LG