Linkovi

Amazon pogođen štrajkovima, protestima širom Evrope tokom trgovine na Crni petak


Spain Amazon Strike
Spain Amazon Strike

Radnici Amazona stupili su u štrajk na više lokacija širom Evrope u petak dok su protesti protiv radnih praksi američkog giganta e-trgovine ubrzali jedan od najprometnijih dana kupovine u godini.

"Make Amazon Pay", globalna kampanja koju koordinira UNI Global Union, kaže da će se štrajkovi i protesti održati u više od 30 zemalja od takozvanog "crnog" petka do ponedjeljka.

Mnogi trgovci snižavaju cijene kako bi povećali prodaju na Crni petak, dan nakon američkog praznika Dana zahvalnosti.

Prvobitno poznat po gužvi u redovima u velikim prodavnicama u SAD, događaj se sve više selio na internet i postao globalan, dijelom potaknut Amazonom, koji ove godine oglašava desetodnevne praznične popuste od 17. do 27. novembra.

U Njemačkoj, drugom najvećem Amazonovom tržištu po prodaji prošle godine, radnici u pet centara za ispunjenje u Bad Hersfeldu, Dortmundu, Koblenzu, Leipzigu i Rheinbergu započeli su u četvrtak u ponoć 24-časovni štrajk tražeći kolektivni ugovor o plaćama, rekao je sindikat Verdi.

Glasnogovornik Amazona u Njemačkoj rekao je da su radnici plaćeni pošteno, sa početnom platom većom od 14 eura po satu, te da imaju dodatne beneficije. Portparol je rekao da će isporuke narudžbi za Crni petak biti pouzdane i blagovremene.

Štrajk u skladištu Amazona u Coventry-ju
Štrajk u skladištu Amazona u Coventry-ju

Više od 200 radnika štrajkovalo je u petak u Amazonovom skladištu u Coventryju u Engleskoj u sklopu dugotrajnog spora oko plata.

Nick Henderson, radnik u skladištu u Coventryju, koje djeluje kao logističko središte za Amazon za obradu proizvoda za slanje u druga skladišta, rekao je da štrajkuje za veću platu i bolje uslove rada.

Radnici u štrajku uzvikivali su svoj zahtjev za povećanje plata na 15 funti (18,69 dolara) na sat.

Glasnogovornik Amazona u Velikoj Britaniji rekao je da je minimalna početna plaća između 11,80 funti i 13 funti na sat u zavisnosti od lokacije, a da će se povećati na 12,30 do 13 funti na sat od aprila 2024. Amazon je rekao da štrajk neće uzrokovati poremećaje.

Italijanski sindikat CGIL pozvao je na štrajk Crnog petka u skladištu Castel San Giovanni, dok je španski sindikat CCOO pozvao radnike Amazona u skladištu i dostavu da održe jednosatni štrajk u svakoj smjeni na "Cyber ponedjeljak", posljednji dan Amazonovih desetodnevnih rasprodaja.

Amazonovi ormarići za pakete - koji se nalaze na željezničkim stanicama, parkiralištima supermarketa i uglovima ulica, a koriste ih mnogi kupci za primanje narudžbi - također su na meti.

U Francuskoj, antiglobalistička organizacija Attac ohrabruje aktiviste da ih oblijepe posterima i trakama, potencijalno blokirajući dostavljače i kupce da ih otvore.

Attac, koji Crni petak naziva "proslavom prekomjerne proizvodnje i prekomjerne potrošnje", rekao je da očekuje da će protest biti širi nego prošle godine, kada se procjenjuje da je na meti 100 Amazonovih ormarića širom Francuske.

Amazon je ostao popularan u Evropi iako su rivali kao što su Shein i Temu doživjeli brz rast. Amazonova aplikacija imala je 146 miliona aktivnih korisnika u Evropi u oktobru, u poređenju sa 64 miliona za Shein i 51 milion za Temu, prema data.ai.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG