Linkovi

Aleksandar Vulin podnio ostavku na mjesto direktora BIA


Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)
Aleksandar Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin saopštio je da podnosi neopozivu ostavku na to mjesto.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija "traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".

"Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA", naglasio je Vulin u saopštenju objavljenom na sajtu te agencije.

Američka ambasada u Srbiji navela je za Radio Slobodna Evropa povodom ostavke direktora BIA Aleksandra Vulina da Sjedinjene Države nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti.

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", naveo je portparol Ambasade u odgovoru na upit RSE o Vulinovoj ostavci.

Sjedinjene Države su u julu uvele su sankcije Vulinu zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Prema Zakonu o bezbjednosno–informativnoj agenciji direktora BIA postavlja i razrješava Vlada Srbije. Budući da su u Srbiji 1. novembra raspisani vanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je da li Vulinova ostavka biti usvojena. Izvjesno je da tehnička vlada ne može da postavi novog direktora.

"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje riješenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unaprjeđuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu", navedeno je tada u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC).

U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Vulin je odbacio te optužbe, a ambasada SAD je saopštila da sankcije nisu usmerene protiv institucija Srbije.

Vulin je zvaničnik koji je u javnosti često promovisao proruske stavove. Od početka ruske agresije na Ukrajinu najmanje dva puta je putovao u Moskvu gdje se susretao sa ruskim zvaničnicima.

U prvoj reakciji povodom uvođenja sankcija Vulinu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio Ameriku da odluka nije donijeta zbog navodne korupcije.

"Protiv Aleksandra Vulina nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala, korupcije ili bilo čega, sankcije protiv njega su uvedene zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je tada najavio da će od Amerike tražiti dodatne informacije o navodima zbog kojih je Vulin stavljen pod sankcije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je 14. jula saopštilo da će tražiti dodatne informacije od pravosudnih institucije u SAD i drugih međunarodnih partnera, kao i dostavljanje konkretnih dokaza.

Međutim, nije poznato da li je to i učinjeno. Glas Amerike nije dobio odgovor na ranije upite o tome ni od TOK, niti od Minsitarstva pravde Srbije.

Ko je Aleksandar Vulin?

Vulin je tokom 90-tih bio jedan od osnivača Jugoslovenske ljevice (JUL), u kojoj je bio portparol, kao i zamjenik predsjednice Direkcije JUL-a Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Godine 2008, osnovao je Pokret socijalista, na čijem čelu je i danas. Sa svojim pokretom je 2010. ušao u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

Za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju imenovan je 2012. Poslije rekonstrukcije vlade postao je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju.

Godine 2014, postavljen je na funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poslije izbora održanih u aprilu 2016. ostao je na funkciji ministra za rad, da bi u junu 2017, kada je umjesto Aleksandra Vučića na čelo Vlade došla Ana Brnabić, postao ministar odbrane.

U drugoj vladi Ane Brnabić, u oktobru 2020, postao je ministar unutrašnjih poslova. U Vladi Srbije formiranoj u oktobru 2022. nije dobio funkciju, ali je nekoliko mjeseci kasnije imenovan za direktora BIA.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencije Fonet i Radija Slobodna Evropa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG