Linkovi

Albanija: Vlada objavila posljedice zemljotresa


Albania, Durres, A rescue dog searches for survivors in a collapsed building in Durres
Albania, Durres, A rescue dog searches for survivors in a collapsed building in Durres

Najnoviji bilans izgubljenih života usljed zemljotresa u Albaniji je 49, od kojih 25 u Draču, 23 u Tumanu i jedan u Ljaću, saopštio je jutros na vanrednom zasjedanju vlade Albanije premijer Edi Rama.

Kako je dodao, u okrugu Drača 1.260 osoba smješteno je van svojih domova, od kojih njih 625 u hotelima, 360 u školskim salama, dok su ostali pod šatorima ili kod svojih porodica.

U Tumanu je oko 500 osoba smješteno u šatorima, a za njih je počeo prevoz u hotele u primorskom mjestu Šenđin.

U okrugu Tirane je 3.480 osoba koje su bez krova nad glavom, od kojih je oko 1.000 smješteno u prihvatnim centrima, a ostali pod šatorima ili kod svojih bližnjih.

Rama je dodao da na osnovu trenutnih informacija, u Draču je oštećeno više od 700 stanova, 12 stanova potpuno uništeno, a 176 zgrada oštećeno.

U Tirani je potpuno uništeno 15 stanova a 230 oštećeno, 8 zgrada je van funkcije a preko 60 teško oštećeno.

"Ovaj bilans treba da se upotpuni kako niko ne bi ostao van njega", kazao je Rama.

Najavio je da će prve međunarodne ekipe stići danas kako bi sa domaćim izvršile procjenu načinjene štete.

Ponovo je pozvao sve da usmjere finansijsku pomoć na jednistvenu državnu platformu e-albania.al, uveravajući da će se sav novac transparentno trošiti. Dodao je da je do sada sakupljeno preko 5 miliona eura i oko milion i po dolara, dok je novac sakupljen na različitim web stranicama kao što su 'go fund me' ili preko nevladinih organizacija oko 4,5 miliona eura.

XS
SM
MD
LG