Linkovi

Serija zemljotresa u Albaniji, raste broj žrtava


Albania Earthquake
Albania Earthquake

Najmanje četiri osobe su stradale u zemljotresu jačine 6,4 stepena Richterove skale koji je pogodio jutros oko 3:55 Albaniju, prenosi Rojters.

Tijela dvije žene pronađena su u ruševinama stambene zgrade u sjevernom dijelu sela Thumane, a jedan muškarac je stradao u gradu Kurbinu nakon što je u panici skočio kroz prozor zgrade, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Albanije. Četvrta žrtva zemljotresa, izvučena je ispod srušene zgrade u Draču, dodaje se u saopštenju.

Radnici Hitne pomoći rekli su lokalnim medijima da je jedna od stradalih bila starija žena koja je uspjela da spasi svog unuka štiteći ga svojim tijelom.

"Vatrogasci i osoblje vojske pomažu stanovništvu", u Draču i obližnjem selu Thumane, rekao je novinarima portparol Ministarstva odbrane.

Neidentifikovani muškarac, sa oblogom za rane na desnom obrazu, rekao je za TV Nevs24 da su njegova kćerka i nećaka bile među zarobljenim u srušenom stambenom objektu u Draču. "Razgovarao sam s kćerkom i nećakinjom telefonom. Rekli su da su dobro i čekaju spas. Nisam mogao da razgovaram sa svojom ženom. Ima i drugih porodica, ali nisam mogao razgovarati s njima", rekao je muškarac.

Dva portparola vlade kazala su za Reuters da je najveća šteta na zgradama u Draču, a nekoliko ljudi je prevezeno u bolnicu u Tirani. Rojtersov svjedok opisao je stanovnike koji bježe od stambenih zgrada u Tirani, a neki su nosili i bebe u naručju. U nekoliko naselja nestalo je struje. Tri sata nakon glavnog potresa uslijedio je još jedan.

Serija zemljotresa u Albaniji se nastavila i tokom jutra, a u Draču se srušila cijela petospratnica.

U 7.09 sati područje Drača ponovo je pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena po Richteru.

Prema podacima EMSC-a, epicentar prvog potresa bio je 10 kilometara sjeverno od Drača, gradu na obali Jadranskog mora.

"Jak zemljotres napravio je teške poslledice i nažalost ima izgubljenih života. Sve državne strukture su na nogama od trenutka kada su potresi počeli. Intezivno se radi kako bi se spasilo sve što je moguće na nekoliko fatalnih tačaka u Draču i Thumane", napisao je na Twitteru premijer Albanije Edi Rama.

Zemljotresi su se osetili i na Kosovu, u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u ostalim zemljama na Balkanu.

Ovo je najjači potres u posljednjih 30 godina, u Albaniji, javili su mediji u ovoj državi.

Prije dva mjeseca, ovu zemlju je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni, kada je oštećeno oko 500 kuća.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG