Linkovi

Alabama: Dvije osobe ubijene i jedna ranjena u pucnjavi u crkvi


Policija je zabarikadirala područje nakon pucnjave u episkopalnoj crkvi Saint Stevens u četvrtak, 16. juna 2022. u Vestavii, Ala. (AP Photo/Butch Dill)
Policija je zabarikadirala područje nakon pucnjave u episkopalnoj crkvi Saint Stevens u četvrtak, 16. juna 2022. u Vestavii, Ala. (AP Photo/Butch Dill)

Naoružani napadač ušao je u četvrtak u crkvu u južnoj američkoj državi Alabama i počeo pucati, ubivši dvije osobe i ranivši još jednu.

Zvaničnici kažu da je priveden neidentifikovani osumnjičeni za pucnjavu u Episkopalnoj crkvi Svetog Stefana u predgrađu Birminghama Vestavia Hills.

"Ovo se nikada ne bi smjelo dogoditi - u crkvi, u radnji, u gradu ili bilo gdje", rekla je guvernerka Kay Ivey. "Nastavljamo pomno pratiti situaciju."

Prema internet stranici crkve, Boomer's Potluck večera bila je zakazana za četvrtak uveče. Najava događaja na stranici je zamolila ljude da "donesu jelo da podijele" i pozvala ljude da "jednostavno jedu i imaju vremena za druženje".

Pucnjava u crkvi u četvrtak posljednja je u nizu nedavnih pucnjava u Sjedinjenim Državama koje su ponovo pokrenule debatu o potrebi za reformom oružja.

Prošlog mjeseca, 10 crnaca ubijeno je u rasističkom napadu na supermarket u Buffalu, New York. Kasnije ovog mjeseca, 19 djece iz osnovne škole i dvoje odraslih ubio je naoružani napadač u Uvaldeu u Teksasu.

Hiljade ljudi okupilo se u subotu u Washingtonu kako bi pozvali na strožije mjere kontrole oružja.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG