Linkovi

Al Shabab širi svoje ciljeve i van Somalije


Analitičari za pitanja sigurnosti kažu da se al Shabab preobrazio od regionalne militantne grupe u terorističku organizaciju tijesno povezanu sa al Qaidom.

Napad militanata grupe al Shabab na trgovački centar Westgate u Najrobiju je doveo do straha da ta grupa širi svoje ciljeve i van dobijanja kontrole u svojoj zemlji, Somaliji. Analitičari za pitanja sigurnosti kažu da se al Shabab preobrazio od regionalne militantne grupe u terorističku organizaciju tijesno povezanu sa al Qaidom.

Grupa al Shabab je ovu fotografiju objavila jučer I navodi da ona pokazuje militante te grupe unutar trgovačkog centra Westgate u Najrobiju. Ne zna se kada je fotografija uslikana. Izbor takozvane meke mete je glavna oznaka te grupe, kaže Sajjan Gohel, direkor odjela za sigurnost pri Azijsko pacifičkoj fondaciji u Londonu.

Šanse za uzrokovanje maksimalne štete su više vjerovatne, a tu je I faktor straha, jer terorizam postaje stvarna slika. Postoji mogućnost I da se to snima, sa novim medijima ljudi mogu snimati događaje. To je ključni elemenat publiciteta za terorističke grupe, a osobito za. al Shabab, to se uklopilo u njihov plan, kaže Sajjan Gohel.

Grupa Al Shabab navodi da je izvela napad kao osvetu za prisutnost 4 hiljade kenijskih vojnika u Somaliji, koji se bore protiv militanata pod zastavom afričke unije. Grupa je također izvela saoubilački bombaški napad u glavnom gradu Ugande, Kampali, 2010 godine, pri čemu je ubijeno 76 osoba. Uganda također ima na hiljade svojih vojnika u Somaliji. Glavni cilj al Shababa je međutim još uvijek zadobijanje kontrole u Somaliji, iako nastoje napasti I zapadne mete, kaže Alexander Meleagrou Hitchens iz Međunarodnog centra za studije radikalizacije pri kraljevskom koledžu u Londonu.

Glavni način da ostvare cilj je borba protiv pobunjenika, ali I napadi na zemlje koje su uključene u misiju njihovog uklanjanja iz Somalije, a među njima su Kenija I Uganda. Stoga su te dvije zemlje na vrhu njihove liste meta. A globalni džihadistički elemenat al Shababa također nastoji napasti one što vide glavnim organizatorima svega, a to su Amerika I Izrael, koje, kako oni vjeruju, predstavljaju Kenija I Uganda, smatra gospodin Hitchens.

Činjenica da su meta najnovijeg napada bili ne muslimai nagovještava da je al Shabab sve više ukorjenjen u ideologiju al Qaide, kaže gospodin Gohel.

Ono što smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina je izrastanje unutrašnjeg sukoba u al Shababu, gdje se ključno liderstvo sada ideološki uskladilo sa centralnom strujom al Qaide, koju sada predvodi Ayman al Zawahiri. I upravo taj elemenat je izveo ovaj napad, ili se barem tako vjeruje, kaže gospodin Gohel.

Kenijske vlasti, kao I strane obavještajne službe, nastojaće pronaći dodatne detalje o ideologiji I međunarodnim vezama te grupe, kada napadači budu identificirani.
XS
SM
MD
LG