Linkovi

Al-Qaida poziva muslimane da se klone Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 


Fan zona u isčekivanju navijača uoči početka Svjetskog prvenstva u fudbalu, Doha, 19. novembar 2022. godine.
Fan zona u isčekivanju navijača uoči početka Svjetskog prvenstva u fudbalu, Doha, 19. novembar 2022. godine.

Regionalni ogranak Al-Qaide pozvao je muslimane širom svijeta da izbjegavaju Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, iako nije prijetio napadima ili promovirao nasilje u vezi s tim događajem, navodi se u saopštenju koje je objavila grupa za praćenje.

Al-Qaida na Arapskom poluostrvu, podružnica militantne grupe sa sjedištem u Jemenu, kritizirala je Katar zbog "dovođenja nemoralnih ljudi, homoseksualaca, sijača korupcije i ateizma na Arapsko poluostrvo" i rekla da je taj događaj poslužio da se skrene pažnja sa "okupacije muslimanskih zemalja i njihovog ugnjetavanja".

"Upozoravamo našu muslimansku braću da ne prate ovaj događaj ili da mu prisustvuju", navodi se u saopštenju, koje je objavila obavještajna grupa SITE u subotu, dan prije otvaranja turnira u jednoj većinski muslimanskoj zemlji po prvi put.

Organizatori Svjetskog prvenstva, kao odgovor na kritike zbog stanja ljudskih prava u Kataru, uključujući LGBT prava, kao i društvena ograničenja, rekli su da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili porijeklo, dobrodošli tokom događaja.

Katar, mala zemlja od oko 3 miliona, uglavnom stranih radnika, rekao je da je obučio više od 50.000 ljudi za obezbjeđivanje sigurnosti tokom Svjetskog prvenstva, uz pomoć stranih snaga pod nadzorom Katara.

XS
SM
MD
LG