Linkovi

Stručnjaci vjeruju da će korporativni ustroj al-Qaide održati ovu organizaciju na životu


bin Laden i al-ZAwahri
bin Laden i al-ZAwahri

Bin Ladenova sklonost biznisu bila je kritična za razvoj al-Qaide, ali to se sad također pokazuje i kao ranjiva strana

Dok se zamjenik Osame bin Ladena nalazi na čelnom položaju al-Qaide, stručnjaci kažu da ova organizacija na nekim način slijedi korporativni plan o nasljeđivanju koji je zacrtao njen likvidirani čelnik. Prije negoli je postao džihadist bin Laden je bio uspješan poslovni čovjek s vještinama koje je savladao radeći za građevinsku kompaniju svoje obitelji vrijednu nekoliko milijardi dolara. Bin Ladenova sklonost biznisu bila je kritična za razvoj al-Qaide, ali to se sad također pokazuje i kao ranjiva strana.

Al-Qaida posluje kao i svaki drugi biznis. Ima financijske dokumente s hrpom računa i priznanica zapisanih na papiru iz bilježnica. Čak su se bilježili i sporovi oko tonera za štampače. Proces novačenja je temeljit, s popisom pitanja za novog regruta i zahtjevom za osobne preporuke, tu su i pitanja o ranijem džihadističkom iskustvo i jesu li prognani iz svoje domovine ili ne. Ako je kandidat primljen, interni propisi al-Qaide definiraju glavne prioritete u njegovom opisu radnog mjesta.

Ove rijetke pojedinosti unutarnjeg poslovanja al-Qaide naznačene su u nizu dokumenata koje je objavilo američko Ministarstvo obrane. Bruce Hoffman stručnjak je za terorizam pri Sveučilištu Georgetown, ovdje u Washingtonu. On kaže da je bin Ladenovo poznavanje korporativne kulture definiralo njegovu organizaciju. "Mislim da je to njegov osobni pečat i osobni pristup. A ne zaboravite, to je ono što je lansiralo al-Qaidu prema slavi i svakako omogućilo joj da postane vodeća nedržavna prijetnja našeg doba".

Te tajne organizacijskog ustrojstva al-Qaide pokupljene su u operacijama u Iraku, Afganistanu i na drugim bojišnicama proteklog desetljeća. Dokumenti također otkrivaju da je al-Qaida čak imala u svojim pravilnicima i korporativni plan o sukcesiji. U njemu se daju upute zapovjednom vijeću da položi prisegu zamjeniku u slučaju bin Ladenove smrti. Al-Qaida je upravo to i učinila izabravši Aymana al-Zawahrija za svog novog čelnika.

Međutim, Hoffman kaže da se korporativni pristup pokazao u nekim aspektima i problematičnim za bin Ladenovu mrežu. "Mislim da je bin Laden primijenio u mnogim slučajevima uspješno istu tehniku iz biznisa za vođenje terorističke organizacije, ali njegova strast za organiziranjem, mislim detaljno vođenje poslovnih knjiga, sad se pokazala kao velika slabost".

A ta se slabost pokazala kad su 2. svibnja američki specijalci likvidirali Osamu bin Ladena. Komandosi su konfiscirali riznicu informacija u bin Ladenovom kompleksu u Pakistanu u svojoj tajnoj operaciji. Mnoge al-Qaidine tajne su već otkrivene, poput onih u ovom izvješću. Te su informacije sadržane u tzv. dokumentu Harmony američkog Ministarstva obrane, a među njima su informacije o procesu obuke al-Qaide, operacije, profile boraca čak i beneficije koje su uživali kao uposlenici.

Noman Benotman dobro je upoznat s organizacijama poput al-Qaide. On je bivši čelnik libijske Islamske borilačke skupine povezane s al-Qaidom. "To je normalno ustrojstvo bilo koje džihadističke organizacije. Al-Qaida je to samo vjerno kopirala".

Benotman je osudio ekstremističku ideologiju i sad je viši analitičar pri britanskoj istraživačkoj organizaciji Quilliam. On kaže da je organizacijsko ustrojstvo toliko bitno za preživljavanje ove organizacije da se održavaju seminari o toj tematici za potencijalne nove čelnike. "Oni vjeruju u promjenu režima putem nasilja. Dakle, na neki način to su revolucionarne skupine. Tako da morate izgraditi vrlo solidno ustrojstvo".

Leah Farrel stručnjakinja je za terorizam i blogerica. Ona kaže da sad s Zawahrijem na čelu bilo kakva strukturna promjena kratkotrajno bi organizaciju učinila ranjivom. "Pravila i propisi kojim se utvrđuje funkcioniranje te organizacije postaju važniji ako se ljudi na tom položaju brže izmjenjuju. Dakle, to je jedna stvar koju treba imati na umu. A druga stvar je da to očigledno funkcionira".

Međutim, stručnjaci kažu da i najbolje osmišljen plan može propasti zbog nepredvidljivi događaja. Događaja poput uzimanja bin Ladenovih tvrdih diskova i dokumentacije, što bi moglo pomoći protu-terorističkim nastojanjima. Ipak, analitičar Bruce Hoffman vjeruje da će korporativni ustroj al-Qaide održati ovu organizaciju na životu.

XS
SM
MD
LG