Linkovi

Aktivni požari u Hercegovini, ugrožena i naseljena mjesta


Bosnia and Herzegovina-- Fires near Jablanica, August 15, 2021
Bosnia and Herzegovina-- Fires near Jablanica, August 15, 2021

Požari na području Mostara, Jablanice i Stoca i dalje su aktivni, navode iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije, jedne od deset županija u Federaciji BiH.

Na području Mostara, na jugu BiH, aktivni su požaru na lokalitetima Čabulja i Đubrani.

Na području općine Stolac aktivan je požar ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta, gdje gori trava, nisko i visoko raslinje.

Vatra je zahvatila nepristupačan i minsko-sumnjiv teren i trenutno nisu ugrožene kuće u naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stolac i lokalno stanovništvo.

Tijekom jučerašnjeg dana požar na lokaciji Kvanj (Grad Mostar) proširio se prema naseljenim mjestima Dolovi u općini Stolac. Gori trava, visoko i nisko raslinje. Požar je još aktivan, ali ne prijeti kućama.

Situacija na požarištu Komadinovo vrelo kod Jablanice ista je kao i proteklih dana. Tijekom noći, uslijed pada temperature, dolazi do smanjenja požara, a dnevnim porastom temperature dolazi do njegovog rasplamsavanja.

Požarom je ugroženo naseljeno mjesto Donja Jablanica, kao i objekti na Komadinovom vrelu. Akcija gašenja požara se nastavlja i danas, navodi se u informaciji Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Požare oko Jablanice u ponedjeljak su gasili i helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Direktor Serivsa Boban Kusturić izjavio je da je Federalna uprava civilne zaštite uputila zahtjev za angažiranje helikoptera.

On je naveo da za gašenje požara helikopteri koriste vodozahvat Jablaničkog jezera.

Zbog teške situacija s požarima u BiH, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pozvali su u ponedjeljak 16. augusta, na djelovanje visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Kako se navodi u saopćenju, pozivaju ga da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju.

Predsjedavajući Komšić tražio je ranije i pomoć EUFOR-a, ali njihovi helikopteri nisu opremljeni za gašenje požara.

Helikopter Oružanih snaga BiH, čije je angažiranje više puta zatraženo, dosad nije pomagao zbog nepostojanja suglasnoti sva tri člana Predsjedništva BiH.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) saopćili su da situacija s požarima zahtijeva adekvatan odgovor.

"Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima", navodi se u saopćenju OHR-a.

Visoki predstavnik smatra da je ovo obaveza za sve, da se odgovorno angažiraju i učine ono što je ispravno kako bi mogli osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG