Linkovi

BiH: Kraj priče o višim cijenama goriva


Cestovna mreža u BiH je najlošija u regiji
Cestovna mreža u BiH je najlošija u regiji

Priča o povećanju akciza na gorivo je završena tako što se predložene izmjene povlače iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH).

Za vladajuće stranke je povećanje akciza na gorivo u iznosu od 0.15 konvertibilnih maraka (KM) bila garancija za nastavak međunarodnog kreditiranja za izgradnju cestovne mreže, ali i uslov koji je trebalo ispuniti za novu tranšu kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), institucija koja odobrava kredite za popunjavanje budžeta Federacije BiH i Republike Srpske (RS).

Sa druge strane, opozicija, ali i političari koji su napustili Stranku demokratske akcije (SDA), zamjeraju vladajućim da ništa nisu preduzeli na planu ušteda, dodajući da sa povećanjem cijene goriva skupljaju i životne namirnice.

Očajni rezultati vladajućih stranaka

Povećanje akciza na gorivo izazvale su burne rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH u proteklom periodu, a u konačnici predložene izmjene su povučene.

U odnosu na ranije glasanje kada su podržali povećanje akciza, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) jučer su glasali protiv.

„Sve što se predloži, nije naša obaveza i da prihvatimo”, obrazložio je Jasmin Emrić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH ispred A-SDA.

I poslanici iz SNSD-a glasali protiv viših cijena goriva
I poslanici iz SNSD-a glasali protiv viših cijena goriva

Emrić je jedan od protivnika povećanja akciza na gorivo. On je taj stav obrazložio da Vijeće ministara BiH, kao predlagač povećanja akciza, nije dalo dovoljno obrazloženja na koji način se planiraju infrastrukturalni projekti u zemlji.

Dodao je da su ponuđena samo usmena uvjerenja da će se novac od akciza biti usmjeren na izgradnju cesta. Prema njegovim riječima, političari iz stranaka koje se zalažu za povećanje akciza na gorivo „ništa nisu uradili na uštedama”.

Slično razmišlja i Senad Šepić, dojučerašnji član SDA, a danas Nezavisnog bloka, nakon što je isključen iz stranke.

​Smatra da bi povećavanje akciza dovele do lančane reakcije, odnosno poskupile bi životne namirnice. Nije, kako kaže, dobio garancije da bi se uloženi novac koristio za razvoj zemlje.

Tvrdi da vlast pokušava sakriti očajne rezultate na polju provođenja reformi i da se povećanjem akciza žele sačuvati političkih lideri vladajućih stranaka.

Lijepa priča, ali površna

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, daleko je od takvog razmišljanja. On kaže da izjave Emrića i Šepića o poskupljenju namirnica zvuče lijepo u smislu brige o njima, ali, kako tvrdi, riječ je o paušalnim i površnim tvrdnjama.

Denis Zvizdić: Paušalne tvrdnje protivnika povećanja akciza na gorivo
Denis Zvizdić: Paušalne tvrdnje protivnika povećanja akciza na gorivo

Zvizdić, funkcioner iz SDA, kaže da bi povećanje akciza na gorivo omogućilo oko 860 miliona eura međunarodnih kredita za gradnju cestovne mreže u BiH. Tvrdi da je riječ o povoljnim aranžmanima.

Uz podsjećanje da je BiH najgora u regionu kada je riječ o cestama, Mirsad Đonlagić, poslanik Parlamentarne skupštine BiH ispred stranke Fahrudina Radončića, kazao je za N1 da se duboka podijeljenost koju su izazvale akcize „može nazvati predizbornom kampanjom koja je rano počela”.

Đonlagić se zalagao za povećanje akciza za gorivo u iznosu od 0.15 KM po litri goriva.

Povećanje akciza na gorivo tražili su i zvaničnici Evropske unije.

Usvajanje izmjena o akcizama je bio uslov i MMF za isplatu druge tranše kredita. Ukoliko MMF ne odobri drugu tranšu kredita, vlast će se, kako je ranije za Glas Amerike rekao urednik portal Capital.ba, okrenuti kreditima domaćih banaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG