Linkovi

Vlade se utrkuju u regulaciji AI alata


Biciklistički manekeni su prikazani u aerotunelu Instituta za aerotehniku (IAT) Saint-Cyr l’Ecole 31. januara 2024. godine, kao dio istraživačkog programa o visokim performansama kako bi se francuski sportisti pripremili za Olimpijske igre u Parizu.
Biciklistički manekeni su prikazani u aerotunelu Instituta za aerotehniku (IAT) Saint-Cyr l’Ecole 31. januara 2024. godine, kao dio istraživačkog programa o visokim performansama kako bi se francuski sportisti pripremili za Olimpijske igre u Parizu.

Brzi napredak u umjetnoj inteligenciji, kao što je ChatGPT koji podržava Microsoft, komplikuje napore vlada da se dogovore o zakonima koji regulišu upotrebu tehnologije. Evo najnovijih koraka koje nacionalna i međunarodna upravljačka tijela poduzimaju da reguliraju alate umjetne inteligencije:

AUSTRALIJA - Planira regulaciju

Australska vlada je 17. januara saopćila da će uspostaviti savjetodavno tijelo za ublažavanje rizika od umjetne inteligencije i da planira raditi s tijelima industrije na uvođenju niza smjernica, uključujući ohrabrivanje tehnoloških kompanija da označavaju sadržaj i vodeni žig koji generiše AI .

BRITANIJA - Planira regulaciju

Vodeći programeri umjetne inteligencije složili su se u novembru, na prvom globalnom samitu o AI sigurnosti u Britaniji, da rade s vladama na testiranju novih graničnih modela prije nego što budu pušteni u prodaju kako bi pomogli u upravljanju rizicima tehnologije u razvoju.

Više od 25 zemalja prisutnih na samitu, uključujući SAD i Kinu, kao i EU, potpisalo je "Bletchleyjevu deklaraciju" za zajednički rad i uspostavljanje zajedničkog pristupa nadzoru.

Britanija je na samitu saopštila da će utrostručiti na 300 miliona funti (364 miliona dolara) svoja sredstva za "Resurs za istraživanje vještačke inteligencije", koji se sastoji od dva superkompjutera koji će podržati istraživanja u pogledu bezbjednosti naprednih AI modela, nedelju dana nakon što je premijer Riši Sunak rekao da je Britanija uspostavila prvi institut za sigurnost umjetne inteligencije na svijetu.

KINA - Primijenjeni privremeni propisi

Wu Zhaohui, kineski zamjenik ministra za nauku i tehnologiju, rekao je na otvaranju Samita o AI sigurnosti u Britaniji u novembru da je Peking spreman povećati saradnju na AI sigurnosti kako bi pomogao u izgradnji međunarodnog "okvira upravljanja".

Kina je u oktobru objavila predložene sigurnosne zahtjeve za firme koje nude usluge koje pokreće generativna AI, uključujući crnu listu izvora koji se ne mogu koristiti za obuku AI modela.

Zemlja je izdala set privremenih mjera u avgustu, zahtijevajući od pružalaca usluga da dostave sigurnosne procjene i dobiju odobrenje prije puštanja u prodaju AI proizvoda za masovno tržište.

EVROPSKA UNIJA - Planira propise

Evropa je 2. februara napravila korak bliže usvajanju pravila koja regulišu upotrebu AI nakon što su zemlje EU podržale politički dogovor postignut u decembru o Zakonu o vještačkoj inteligenciji, koji ima za cilj da bolje kontroliše upotrebu AI od strane vlada u biometrijskom nadzoru i kako da reguliše AI sisteme.
Sporazum zahtijeva da modeli temelja i AI sistemi opšte namjene budu u skladu sa obavezama transparentnosti prije nego što budu stavljeni na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, poštivanje zakona o autorskim pravima EU i distribuciju detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za obuku.

FRANCUSKA - Istraga mogućih kršenja

Francuska organizacija za zaštitu privatnosti rekla je u aprilu da istražuje pritužbe na ChatGPT.

G7 - Traženje informacija o propisima

Zemlje G7 su se u oktobru složile sa kodeksom ponašanja od 11 tačaka za kompanije koje razvijaju napredne sisteme vještačke inteligencije, koji "promoviše sigurnu, sigurnu i pouzdanu vještačku inteligenciju širom svijeta".

ITALIJA - Istraga mogućih kršenja

Italijansko tijelo za zaštitu podataka planira pregledati platforme umjetne inteligencije i unajmiti stručnjake u toj oblasti, rekao je visoki zvaničnik u maju. ChatGPT je privremeno zabranjen u Italiji u martu, ali je ponovo postao dostupan u aprilu.

JAPAN - Planira propise

Japan očekuje da će do kraja 2023. godine uvesti propise koji su vjerovatno bliži stavu SAD-a od strogih planiranih u EU, rekao je zvaničnik blizak raspravama u julu.

Državni nadzor privatnosti upozorio je OpenAI da ne prikuplja osjetljive podatke bez dozvole ljudi.

POLJSKA - Istraga mogućih kršenja

Poljski Ured za zaštitu ličnih podataka saopštio je u septembru da istražuje OpenAI zbog pritužbe da ChatGPT krši zakone EU o zaštiti podataka.

ŠPANIJA - Istraga mogućih kršenja

Španska agencija za zaštitu podataka u aprilu je pokrenula preliminarnu istragu o potencijalnim povredama podataka od strane ChatGPT-a.

UJEDINJENI NARODI- Planiraju propise

Generalni sekretar UN-a António Guterres u oktobru je najavio stvaranje savjetodavnog tijela od 39 članova, sastavljeno od rukovodilaca tehnoloških kompanija, vladinih službenika i akademika, za rješavanje pitanja u međunarodnom upravljanju umjetnom inteligencijom.

SJEDINJENE DRŽAVE - Traženje informacija o propisima

SAD, Britanija i više od deset drugih zemalja u novembru su predstavile neobavezujući sporazum na 20 stranica koji sadrži opšte preporuke o AI, kao što su sistemi za praćenje zloupotrebe, zaštita podataka od neovlaštenog pristupa i provjera dobavljača softvera.

SAD će pokrenuti institut za sigurnost umjetne inteligencije za procjenu poznatih i novih rizika takozvanih "graničnih" AI modela, izjavila je sekretarka za trgovinu Gina Raimondo 1. novembra tokom samita o AI sigurnosti u Britaniji.

Predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu 30. oktobra da zahtijeva od programera AI sistema koji predstavljaju rizik po američku nacionalnu sigurnost, ekonomiju, javno zdravlje ili sigurnost da podijele rezultate sigurnosnih testova s vladom.

VATIKAN - Traženje informacija o propisima

Papa Franjo pozvao je u decembru na pravno obavezujući međunarodni sporazum za regulisanje vještačke inteligencije, rekavši da se algoritmima ne smije dozvoliti da zamene ljudske vrijednosti i upozoravajući na "tehnološku diktaturu" koja ugrožava ljudsko postojanje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG