Linkovi

Borba protiv AIDS-a: Nije vrijeme za poluvrijeme


Borba protiv AIDS-a: Nije vrijeme za poluvrijeme
Borba protiv AIDS-a: Nije vrijeme za poluvrijeme

Malawi ima 14 miliona stanovnika, a blizu milion njih inficirano je HIV-om, virusom koji izaziva AIDS, bolest od koje umire najviše stanovnika Malawi-ja. Kao i mnoge druge zemlje, Malawi je od Ujedinjenih naroda i drugih donatora godišnje primao milione dolara pomoći.

Međunarodna konferencija o sprečavanju širenja virusa HIV i borbi protiv AIDS, 18. po redu, biće održana, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, od 18. do 23. jula u Beču. U izvještaju svjetske organizacije o borbi protiv AIDS-a, nedavno predstavljenom u Ženevi, konstatuje se da, 30 godina nakon otkrivanja tog oboljenja, najveći broj zemalja AIDS rangira vrlo visoko na listi najvažnijih pitanja sa kojima se svijet suočava. Afrika je i dalje najviše ugrožena AIDS-om, a stručnjake i aktiviste posebno brine činjenica da opada finasijska podrška i druge vrste pomoći zaraženim virusom HIV i oboljelim od AIDS-a. Stoga su mnoge afričke zemlje koristile i nedavno završeno svjetsko nogometno prvenstvo da skrenu pažnju na potrebu borbe protiv AIDS-a.

Borba protiv AIDS-a: Nije vrijeme za poluvrijeme
Borba protiv AIDS-a: Nije vrijeme za poluvrijeme

U Malawi-ju, primjera radi, organiziran je nogometni turnir na kojem nije bilo slavnih nogometaša i bučnih vuvuzela. Igralo se na prašnjavim terenima, u dresovima koji su upućivali na osnovnu svrhu turnira. Malawi ima 14 miliona stanovnika, a blizu milion njih inficirano je HIV-om, virusom koji izaziva AIDS, bolest od koje umire najviše stanovnika Malawi-ja. Kao i mnoge druge zemlje, Malawi je od Ujedinjenih naroda i drugih donatora godišnje primao milione dolara pomoći.

Donacije se, procentualno, više ne povećavaju kao ranijih godina, pojedini programi se smanjuju i Marielle Bemelmans, vođa tima "Ljekara bez granica" u Malawi-ju kaže da je to jedan od razloga što su nogometni turnir nazvali "Poluvrijeme:"

“Tim turnirom mi želimo reći da smo na poluvremenu, da smo na pola puta u brobi protiv AIDS-a. Ostvarili smo dosta toga hvale vrijednog i živo želimo nastaviti. Ne bi trebalo da prekinemo ili stanemo na pola puta u meču protiv AIDS-a, kao što ni jedan sudija nije prekinu utakmicu svjetskog prvenstva u poluvremenu.”

Aktivisti u borbi AIDS-a ovdje u Washingtonu dijele zabrinutost doktorice Bemelmans i lobiraju za izdašniju finansijsku pomoć Sjedinjenih Država. Predsjednik Fondacije za brigu o oboljelim od AIDS-a Michael Weinstein plaši se da se američka pomoć ne povećava u potrebnom obimu:

“Magični, moćni sastojak, ako zaista želimo svijet mobilizirati, je liderstvo, vođstvo. A liderstvo dolazi iz Sjedinjenih Država. Nisam u dilemi kada kažem ako se mi, Sjedinjene Države, povučemo, da će se povući i drugi. Mi dajemo primjer.”

Gospodin Weinstein je pozvao Grace Akupumuza, majku, medicinarku iz Ugande koja živi sa AIDS-om, da svoja iskustva prenese članovima Kongresa. Gospođa Akupumuza ističe da sve više i više virusom HIV-a zaraženih pacijenata biva vraćeno sa klinika, jer je besplatnih lijekova sve manje, i dodaje:

“Trebalo bi da obrate pažnju na to, jer nije humano ne pomoći bolesnom, koje je zaražen HIV-om. Zaraženim je nužno liječenje i to je jedina nada za njih.”

Američki zvaničnici kažu da su svjesni stanja u Ugandi i drugim dijelovima svijeta, da čine što mogu da pomognu svjetsku borbu protiv AIDS-a.

Gerald LeMelle iz grupe Akcija za Afriku i drugi aktivisti u Washingtonu kažu da u Africi, u borbi protiv AIDS-a, ne smiju biti zapostavljene skupine većeg rizika oboljijevanja od AIDS-a:

“Brine nas nastavljanje i rast slučajeva kršenja ljudskih prava, pa i prava na liječenje, specifičnih skupina.... prostitutki, narkomana, homseksualaca.”

Takva vrsta diskriminacija, ističe gospodin LeMelle, doprinosi većoj stopi zaraženosti HIV-om pripadnika tih grupa.

Na kraju ove storije, nazad u Malawi. Organizatori nogometnog turnira nadaju se da i na taj način mogu pomoći prevazilaženje mnogih stereotipa i predsrasuda i da je, sa stalnom i dovoljnom finasijskom i drugom pomoći, mnogo sretniji život moguć, čak i za one koji su obojeli od AIDS-a ili su HIV pozitivni.

XS
SM
MD
LG