Linkovi

Afganistan: Šta donosi 2014?


Ako Washington povuče sve vojnike i prateću finansijsku pomoć od oko osam milijardi dolara, pred Afganistanom su, upozoravaju analitičari, ponovo vrlo teške godine.

Nakon više od deset ratnih godina, pred Afganistancima je još jedna teška godina. U toj, 2014. godini, očekuju ih brojne neizvjesnosti usljed najavljenog povlačenja međunarodnih borbenih snaga, smanjenja strane finansijske pomoći, lošeg i nestabilnog ekonomskog stanja, daljih borbenih aktivnosti talibanskih boraca i izbora novog predsjednika....

Na izborima u aprilu iduće godine Afganistan bi trebao dobiti novu vladu, prvu bez Hamida Karzai kao afganistanskog lidera još od zbacivanja talebanskog režima sa vlasti. Od njegovog izbora do sada Karzai se od črvstog pobornika američkih nastojanja transformisao u lidera na kojeg se Sjedinjene Države, međunarodna zajednica i njegove domaće pristalice ne mogu osloniti. Unatoč mnogim političkim manevrima, Hamid Karzai je, ipak, svojevrsni simbol vlasti od koje su Afganistanci očekivali bolje sutra, a nisu dobili mnogo.

Žestoka politička borba za vlast i vrlo nejaka pravna država, ne garantiraju da će izbori iduće godine biti pošteni i značiti neki veći preokret nabolje, ističe analitičarka Kate Clark i dodaje:

"Idealno bi bilo imati nekoga ko uživa veliko i široko povjerenje. Mislim da je to teško. Prevara je toliko da niko ne uživa apsolutno povjerenje i pitanje je kako će izbori proteći."

Mnogo bliže i neposrednije pitanje je šta će se desiti sa američkim snagama u Afganistanu. Početkom decembra Karzai je odbio da potpiše bilateralni sporazum o sigurnosti kojim bi bili precizirani obim američkih snaga i pomoć u obuci afganistanskih snaga sigurnosti. Afganistanski predsjednik se oglušio i o preporuku Loja Yirge, Velikog vijeća plemenskih lidera, koje je odobrilo poodavno usaglašeni sporazum, smatrajući da taj sporazum treba biti potpisan nakon izbora i uspostavljana mira i stabilnosti u Afganistanu.

Mirovni sporazum sa Talebanima, koji su takođe protiv sporazuma sa Sjedinjenim Državama, i dalje je vrlo neizvjestan i daleko od zaključivanja.

Nekašnji Taleban, sada član afganistanskog Visokog mirovnog vijeća, Abdul Hakim Mujahid smatra da bi bez sporazuma sa militantima Afganistan mogao nazad, u još veći haos:

"Ako ne postignemo politički dogovor, ako krenemo u opće izbore, ako bude izabran predsjednik bez podrške na osnovu tog političkog dogovora, izgubićemo najmanje pet slijedećih godina. Bez unutar-afganistanskog pomirenja sukobi, borbe i krize trajaće u Afganistanu i više od pet godina."

Mada afganistanske snage sigurnosti preuzimaju kontrolu u mnogim dijelovima, sukobi su brojni i žrtve velike. Nekadašnji afganistanski ministar, sada član Stranke za istinu i pravdu, Hamidullah Farooqi ne dvoji da je afganistankim snagama sigurnosti potrebna snažna podrška i poslije 2014. godine:

"Obuka tih snaga zaostaje u odnosu na potrebni nivo osposobljenosti i to je razlog što ne znamo da li će afganistanske snage sigurnosti biti u stanju da osiguraju i održavaju trajan mir i stabilnost. Naša ekonomija, naši resursi nisu dovoljni za nacionalne i sigurnosne potrebe Afganistana."

Međunarodno strpljenje i povjerenje u Hamida Karzaia ubrzano kopni. A ako Washington, dosadašnji najčvršći oslonac post-talebanskog Afganistana, povuče sve vojnike i prateću finansijsku pomoć od oko osam milijardi dolara, pred Afganistanom su, upozoravaju analitičari, ponovo vrlo teške godine.

Afganistan: Šta donosi 2014?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
XS
SM
MD
LG