Linkovi

Vlada Afghanistana naredila obustavu i sankcionisanje običaja nazvan bacha baazi - igre sa dječacima.


Vlada Afghanistana je saopćila da je poduzela ozbiljne mjere kako bi provela zakon u cilju spriječavanja seksualnog zlostavljanja. Ovakav potez vlade u Kabulu stiže nakon što su objavljeni navodi prema kojima lokalna policija rutinski seksualno iskorištava djecu u Afghanistanu.

Tim povodom je predsjednik Afghanistana izdao saopćenje kojim je osudio , kako se navodi, "nemoralne i nehumane činove u neskladu sa vjerom ” , poznate u narodu Afghanistana kao bacha baazi - igre sa dječacima.

U izvještaju dnevnika New York Times ove nedjelje, se navodi da se u Afghanistanu provode silovanja i druga seksualna zlostavljanja dječaka , prvenstveno od strane afghanistanskih policajaca. Njujorški dnevnik takodjer navodi izvore prema kojima je američkim vojnicima koji su trenirali afghanistansku policiju, naredjeno da ne smiju spominjati zlostavljanja kojima su bili svjedoci - navodno, u cilju održavanja dobrih odnosa sa zvaničnim Kabulom.

Kao osnovne izvore za ovakve tvrdnje,New York Times navodi intervjue sa oficirima američke vojske koji su služili u Afghanistanu, te sudske dokumente. takodjer se kaže da je bilo slučajeva kada su američki vojnici disciplinski k ažnjavani , jer su se zauzeli i stali u obranu silovanih dječaka.

Afghanistanski predsjednik Ashraf Ghani je, kako se navodi, razgovarao sa svim bezbjedonosnim službama u svojoj zemlji, putem video konferencije, i naredio im da pod hitno počnu spriječavati takvo ponašanje, putem uputa, reformacije, ali i kaznenih mjera.

“Zakoni, kultura i vjera naroda u Afghanistanu, prepoznaju seksualno iživljavanje nad djecom kao jedan od najstrašnijih zločina , i kršenja ljudskih prava ,” stoji izmedjuostaloga u predsjedničkom saopćenju afghanistanskog predsjednika.

Vlada u Kabulu je istodobno upozorila da takvo ponašanje, pogotovo u redovima afghanistanskih oružanih snaga, ne može biti tolerisano. Iz afghanistanske vlade stiže takodjer da neće biti oklijevanja u poduzimanju kaznenih mjera protiv takvog nakaznog fenomena.

U svom odgovoru na pisanje New York Times-a, zapovjednik NATO-ve misije u Afghanistanu, general John Campbell je negirao da je američkim ovjnicima naredjeno da šute , ako se sučele s takvom pojavom.

“Osobno sam služio nekoliko tura u Afghanistanu i apsolutno sam uvjeren da takva teatarska politika nikada nije postojala, zasigurno nikada dok je moj mandat trajao. ” rekao je general Campbell said.

Zabrinutost oko seksualnih nasilnika koji napadaju djecu , i kojima u Afghanistanu obično ne prijeti nikakva kazna, je bila izražena u posljednjem izvještaju State Departmenta u trgovini ljudima uopće u svijetu.

XS
SM
MD
LG