Linkovi

Murtaza Ahmadi: Sa Messijevim dresom u izbjeglištvo


Murtaza Ahmadi, petogodišnjak kojem je Lionel Messi nogometni idol
Murtaza Ahmadi, petogodišnjak kojem je Lionel Messi nogometni idol

Kako se širio glas o Murtazi i Messijevom poklonu, počele su i prijetnje Talibana, a rastao je i strah da bi kriminalci mogli oteti Murtazu zbog eventualnog otkupa.

"Volim Messija. Sretan sam zbog dresa koji mi je poklonio. Želim se sresti sa njim" – govori petogodišnji Afganistanac Murtaza Ahmadi, vatreni navijač slavnog Lionela Messija.

Dječak je osvojio mnoga srca kada su u januaru njegove slike u dresu argentinske reprezentacije, improviziranom od plastične kese, počele kružiti društvenim online mrežama. Broj deset na tom dresu bio je broj dresa Lionela Messija. To je privuklo pažnju slavnog nogometaša i on je Murtazi poslao pravi dres, odgovarajuće veličine, sa autogramom.

Jedna nevladina organizacija pomogla je mališanovoj porodici da prije mjesec dana, iz sela u kojem su živjeli nedaleko od Kabula, izbjegnu u Pakistan. Naime, kako se širio glas o Murtazi i Messijevom poklonu, počele su i prijetnje Talibana, a rastao je i strah da bi kriminalci mogli oteti Murtazu zbog eventualnog otkupa.

Dječakova porodica, izbjegla gotovo praznikh ruku, smještena je u jednosobnoj kući nedaleko od Quette. Mohammad Arif Ahmadi, dječakov otac, o tome kaže:

"Usljed izuzetno teških okolnosti bio sam prisiljen zatražiti vizu u pakistanskoj ambasadi. Prvo smo prebačeni u Islamabad. Siromašni kako jesmo, mismo mogli živjeti u skupom gradu i morali smo preseliti u Quettu."

Petogodišnji Murtaza ne odustaje od omiljene igre ni u izbjeglištvu. Njegov ujak ga vrlo često izvodi na obližnje polje gdje se nađe i poneki Murtazin vršnjak.

Dječakov otac dodaje:

"Pokušavam porodicu iseliti u zemlju u kojoj vlada mir i pružiti priliku sinu da ostvari svoj san, da postane dobar nogometaš. Želim da bude dobar igrač i jednog dana, možda, zaigra i za reprezentaciju Afganistana."

Prvi korak u traženju zemlje mira za malog Murtazu je legaliziranje izbjegličkog statusa njegove porodice. Na tome sada rade predstavnici UNHCR-a.

Murtaza Ahmadi: Sa Messijevim dresom u izbjeglištvo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

XS
SM
MD
LG