Linkovi

Afganistanska aktivistkinja za ženska prava: Pozivam Amerikance da nas ne zaborave


Afganistanke u burkama hodaju ulicom u Kabulu, 22. avgusta 2021. (Foto: AP/Rahmat Gul)
Afganistanke u burkama hodaju ulicom u Kabulu, 22. avgusta 2021. (Foto: AP/Rahmat Gul)

Mahbuba Siraž je energična i glasna zagovornica prava žena u Afganistanu. U televizijskom intervjuu 9. avgusta koji je masovno dijeljen na društvenim mrežama, samo šest dana prije nego što su talibani zauzeli Kabul, Siraž je snažno kritikovala međunarodnu zajednicu zato što je napustila Afganistan. 

"Svjetskim liderima kažem - sram vas bilo", rekla je Siraž novinaru turskog kanala TRT World. "Cijelom svijetu mogu da kažem - sram vas bilo zbog toga što ste uradili Afganistanu. Zašto ste to uradili?"

"Da li nas sve koristite?", nastavila je. "Da li smo samo pioni u vašim rukama? Ne razumijem. Činjenica je da više ništa od vas ne očekujemo, ne želim više ni da vam se obraćam."

Više od 10 dana nakon što su talibani preuzeli vlast, Siraž, osnivačica Ženske afganistanske mreže, i dalje je u Kabulu. Nastavlja da kritikuje način na koji Bidenova administracija sprovodi američko povlačenje iz Afganistana, i izražava zabrinutost za stanje ženskih prava pod upravom talibana.

Glas Amerike: Kako procjenjujete trenutnu situaciju?

Siraž: Trenutna situacija je veoma loša. Glavni razlog je vakuum vlasti. Niko ne upravlja zemljom. Taj vakuum omogućava kriminalcima da se razmašu.

Pored toga, ne znamo šta nosi sutrašnjica. Da li će nas sve pobiti? Da li će nas staviti u zatvore? Da li će nas obeščastiti?

Ili se možda ništa od svega toga neće dogoditi, sve će biti u redu i imaćemo priliku da obnovimo zemlju.

Glas Amerike: Kao žena koja je u kontaktu sa drugim aktivistkinjama, kako se osjećate zbog ove situacije?

Siraž: Još nismo zapravo bile napolju, u javnosti, ne još. Iako nam talibani poručuju da treba da nastavimo normalan život i vratimo se na posao, iskreno - većina žena nema hrabrost za to.

Određeni broj žena se vratio na posao. Ja sam jedna od njih. Ali ja sam radila od kuće, i i dalje radim od kuće.

Međutim, žene nemaju povjerenja da će se ikada vratiti na posao. Zbog toga, u principu ne izlaze, ne pokazuju se u javnosti, ne idu u kupovinu, ne šetaju ulicama.

Glas Amerike: Šta želite od Talibana?

Siraž: Želim da kažem talibanima: Braćo, ako se mi Afganistanci ne osjećamo bezbjedno pod vašom upravom, nećete moći da vladate, bilo kao emirat, republika ili monarhija. Kada imate populaciju od 35 miliona nesrećnih građana koji vas ne vole, nećete moći da vladate."

Glas Amerike: Talibani kažu da žele inkluzivnu vladu. Koliko je to vjerovatno?

Siraž: Nadam se da je vjerovatno jer i (bivši predsjednik Hamid) Karzai i Ašraf Gani nisu uspjeli da formiraju inkluzivnu vladu. Taj neuspjeh je bio jedna od najvećih slabosti dvojice predsjednika. Uveli su džihadiste u svoju vladu, posebno za vrijeme Ašrafa Ganija. Nijedan Afganistanac nije se osjećao dijelom vlade.

Glas Amerike: Koja je vaša poruka međunarodnoj zajednici, posebno Sjedinjenim Državama?

Siraž: Apsolutno sam nezadovoljna Sjedinjenim Državama... Sjedinjene Države su nas nažalost potpuno napustile. Možda su imale svoje razloge ali meni je to neprihvatljivo. Ti razlozi nisu prihvatljivi nikome.

Danas sam pročitala da je Bidenov rejting popularnosti opao. Ne bi trebalo da misli da građani Amerike ne primjećuju kada njihova vlada napravi grešku. Oni znaju. Oni znaju da je to bila velika greška. Ne zato što su povukli svoje snage nego zbog načina na koji je povlačenje izvršeno. Cijeli proces je bio pogrešan.

Zato, pozivam Amerikance da nas ne zaborave. Molim vas, nemojte nas zaboraviti. Nemam ništa da kažem američkoj vladi. Ako žele da se vrate u Afganistan, dobrodošli su. Ako ne žele da se vrate, Afganistan će se pretvoriti u veliki svjetski teroristički centar.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG