Linkovi

Na pomolu pregovori u Afganistanu?


Na pomolu pregovori u Afganistanu?
Na pomolu pregovori u Afganistanu?

Neka medijska izvješća navode da su se predstavnici američke vlade već susreli s predstavnicima talibana, no ovi se kontakti smatraju vrlo 'preliminarnim'.

Neki stručnjaci za Afganistan smatraju da u toj zemlji sazrijevaju uvjeti koji bi mogli voditi pregovorima o primirju između vlade u Kabulu i talibana. Drugi pak upozoravaju da će se na pomirenje sukobljenih strana morati nešto duže pričekati.

Zamjenik posebnog američkog izaslanika za Afganistan i Pakistan Vikram Singh smatra da će sukob u Afganistanu prestati jedino političkom nagodbom sukobljenih strana. On kaže da američka diplomacija smatra da je dolazak američkih vojnih pojačanja pripremio teren za jedno takvo rješenje: "Znači li to da mi očekujemo da će talibani, predsjednik Karzai i Pakistanci zajedno sjesti za stol i ubrzo riješiti sve probleme? Ne, ne očekujemo to. Mislim da se rješenje neće pronaći tako lako".

Neka medijska izvješća navode da su se predstavnici američke vlade već susreli s predstavnicima talibana, no ovi se kontakti smatraju vrlo 'preliminarnim'. Američka strana napominje da svako političko rješenje mora uključivati sljedeće: talibani moraju prekinuti s nasiljem, moraju poštivati ustav Afganistana, zakone, te posebno – prava žena. Vikram Singh smatra da je – na međunarodnom planu – došao 'kritičan čas' u vezi s naporima da se Afganistan stabilizira. O tome govori i Hamish Nixon iz američkog Instituta za mir: "Američka se politika postupno mijenja tako da ona sada prihvaća mogućnost jednog takvog mirovnog procesa koji ima šanse da bude uspješan".

Andrew Exum je bio časnik američke vojske u Afganistanu a danas radi u Centru za američku sigurnost, ovdje u Washingtonu. On upozorava da američki vojni zapovjednici u Afganistanu ne vjeruju da je primirje s talibanima moguće: "Američka vojska i misija NATO saveza smatra da će se prilično dugo morati čekati na mirovni sporazum koji je primjenjiv. Zbog toga, oni ne pridaju veliku pažnju procesu pomirenja. Uvjereni su naime da će se protiv talibana morati boriti i nakon 2014".

Ta je godina postavljena od Bijele kuće kao rok za potpuno povlačenje bojnih postrojbi iz Afganistana. Tada bi lokalne, afganistanske vlasti morale preuzeti potpunu odgovornost za svoju zemlju. Bivši afganistanski ministar unutrašnjih poslova Ali Jalali kaže da je s talibanima teško pregovarati jer se točno ne zna tko od njih želi uopće pregovarati. Čak se ne zna niti tko je pravi vođa – kaže Jalali. Ashley Tellis iz Zaklade Carnegie smatra da će talibani krenuti u pregovore jedino ako budu znatno oslabljeni: "Oni jesu sada oslabljeni, ali mislim da to nije dovoljno i naš uspjeh možda neće biti trajan. Zbog toga, čak i da talibani počnu pregovarati, sumnjam da bi moglo doći do sporazuma".

Moeed Yusuf iz Instituta za mir u Washingtonu kaže da je za okončanje sukoba u Afganistanu ključan Pakistan. Vlada te zemlje – prema Yusufu – želi da proces pomirenja počne odmah. Zato se odnedavno – na tu temu - i vode trilateralni pregovori između Sjedinjenih Država, Pakistana i Afganistana.

XS
SM
MD
LG