Linkovi

Admiral Foggo: Program reformi BiH predstavlja napredak


James Foggo
James Foggo

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, u intervjuu za European Western Balkans da je Program reformi BiH, oko kojeg su saglasni članovi Predsjedništva BiH, predstavlja „malu pobjedu”.

Tri člana Predsjedništva BiH dogovorili su da će u sjedište NATO saveza poslati Program reformi BiH nakon formiranja vlasti na državnom nivou.

Članovi Predsjedništva BiH nisu postigli dogovor za slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u NATO, dok se novi dokument zove Program reformi BiH.

Na pitanje da BiH ne šalje ANP, već Program reformi, admiral Foggo za European Western Balkans kaže:

„Godišnji nacionalni plan je neka vrsta procjene koju rade u BiH kako bi sagledali sopstveni proces reformi oružanih snaga, a koje čine Hrvati, Bošnjaci, Srbi iz oba entiteta, znači i iz Republike Srpske. Član Predsjedništva Dodik je bio veoma jasan u tome da ne želi da pokrene proceduru usvajanja, iako je u skorije vreme došlo do male promjene njegovog stava, pa smo tako dobili ‘Program reformi’, memorandum o dogovoru. Mislim da je to napredak u odnosu na to gdje smo nekada bili, a to je da Republika Srpska i predsjednik Dodik nisu bili zainteresovani za bilo kakvu diskusiju koja je na bilo koji način povezana sa Godišnjim nacionalnim planom, i gdje smo sada sa ovim planom reformi. Rekao bih da je to napredak i morate biti zahvalni na malim pobjedama.”

Program reformi BiH još nije javno objelodanjen, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić je ranije rekao da će dokument biti dostupan javnosti nakon što se pošalje u NATO.

XS
SM
MD
LG