Linkovi

Sarajevo: Admira i Boško, sarajevski "Romeo i Julija" dobiće spomen ploču na mjestu pogibije


Nadgrobni spomenik Admiri Ismić i Bošku Brkiću na sarajevskom groblju Lav. Boško, 24-godišnji Srbin, odmah je ubijen. Admira, njegova 25-godišnja djevojka Bošnjakinja, smrtno je ranjena.
Nadgrobni spomenik Admiri Ismić i Bošku Brkiću na sarajevskom groblju Lav. Boško, 24-godišnji Srbin, odmah je ubijen. Admira, njegova 25-godišnja djevojka Bošnjakinja, smrtno je ranjena.

Na inicijativu načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića na mjestu pogibije Admire Ismić i Boška Brkića, u Sarajevu, bit će podignuta spomen-ploča.

Spomen-ploča će biti podignuta uz prethodni dogovor sa Nedretom i Amelom Ismić, Admirinom majkom i sestrom, koje su odobrile idejno rješenje za spomen-ploču, čiji je autor bosanskohercegovački skulptor Adis Lukač.

Davor Sučić, frontmen grupe Zabranjeno pušenje, dao je saglasnost da se na spomen-ploči ispišu stihovi njegove pjesme posvećene Bošku i Admiri.

"Ovim činom bit će ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je cijeli svijet, a na ovaj način dobit će trajno obilježje na mjestu na kojem je tragično okončana", izjavio je Srđan Mandić.

Prije 30 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Njih dvoje bili su različitih nacionalnosti – Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, te su iz okupiranog grada namjeravali preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda otići dalje iz ratom pogođene zemlje.

Kako je tvrdio američki reporter Kurt Schork, postojao je dogovor nadležnih, s bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio", napisao je Schork.

Prvi je pogođen Boško koji je preminuo na licu mjesta, a ranjena Admira do njega je dopuzala, te izdahnula zagrlivši ga.

Zagrljena tijela dvadesetpetogodišnjaka ležala su sedam dana na mostu Vrbanja, a osmog su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici (Republika Srpska).

Ni danas se ne zna ko je uputio smrtonosne hice.

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civila na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići 1993. i 1994. godine, sudi se između ostalog što je četvorici pripadnika radnog voda, uz prijetnje, naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić.

O "sarajevskom Romeu i Juliji" Japanci su snimili film, dokumentarac je snimljen i u koprodukciji PBS's Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany, a režirao ga je John Zaritsky.

Uz brojne članke i reportaže, o Bošku i Admiri, napisana je opera, komponovana muzika, rodili su se brojni stihovi. Mladi par je opjevao i poznati pjevač Bill Madden.

Sarajevska rock grupa "Zabranjeno pušenje" je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom "Boško i Admira".

Po završetku rata, 1996. godine, njihovi posmrtni ostaci su prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu.

Ispod njihovog groba vječni smiraj je pronašao, prema vlastitoj želji, i američki reporter Kurt Schork, ubijen je na ratištu u Sijera Leoneu 2000. godine.

XS
SM
MD
LG