Linkovi

Administracija SAD ublažila propise o emisiji štetnih gasova. Protivnici tvrde da je to udar na sigurnost i zdravlje


Termoelektrana u Džordžiji

Administracija predsjednika Donalda Trumpa ublažila je propise Obamine administracije o zaštiti životne sredine.

Agencija za zaštitu životne sredine će sada svakoj državi dozvoliti da sama odlučuje o granici emisije štetnih gasova, umjesto da se prilagođava federalnim standardima. O ovom prijedlogu će se raspravljati 60 dana pre nego što bude usvojen.

Time je ispunjeno obećanje koje je Donald Trump dao u kampanji – da će poboljšati položaj kompanija i država u kojima se proizvodi ugalj.

Ovaj plan je korak dalje u izmjeni politike zaštite životne sredine iz vremena Baraka Obame, koju je Trump započeo povlačenjem SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma potpisanog za vrijeme Obame.

Agencija za zaštitu životne sredine je Obaminu politiku ograničavanja emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte nazvala “opterećujućom i previše rigidnom”.

Bijela kuća je saopštila da će novim planom biti smanjene birokratske procedure i troškovi za proizvođače uglja, čime će “američki izvori energije biti priuštivi i konkurentni na svjetskom tržištu”.

Ali grupe za zaštitu životne sredine su kritikovale Trumpovu politiku jer tvrde da će ublažavnjem regulative proizvođači uglja pospješiti emisiju štetnih gasova i doprinijeti globalnom zagrijavanju.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nenscyi Pelosi kaže da “prezir Trumpove administracije prema čistom vazduhu i čistoj vodi nema granice I da su nova pravila usmjerena protiv zdravlja i bezbjednosti ljudi u narednim decenijama, kao i da će ubrzati razvoj klimatske krize”.

XS
SM
MD
LG