Linkovi

Vijesti

Abe će učiniti sve što može da ublaži napetosti na Bliskom istoku

Shinzo Abe

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako planira učiniti sve što može da ublaži napetosti na Bliskom istoku i da želi da razgovara s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a koje počinje u septembru.

"Mir i stabilnost na Bliskom istoku direktno su povezani s japanskim nacionalnim interesom", izjavio je Abe na kraju trodnevne konferencije posvećene afričkom razvoju.

"Volio bih da uporno radim i odigram najbolju moguću ulogu u ublažavanju napetosti na Bliskom istoku", izjavio je japanski čelnik, prenosi Reuters.

See all News Updates of the Day

Tusk u Sjevernoj Makedoniji: Sve ste uradili kako treba, red je na EU

Arhiv - Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta

Vaša zemlja je u zadnje dvije godine uradila sve što se očekivalo od nje, a sada je red na Evropsku uniju, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, a u vezi donošenja odluke u oktobru o tome da li će Sjeverna Makedonija dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Uniji.

“Dozvolite mi jednu metaforu. Proces pristupanja EU više je maraton, nego sprint na 100 metara. Kao posvećeni trkač, znam šta pričam. Da bi stigli do cilja, potrebna je snaga, izdržljivost i fokusiranost. Ponekad i strpljenje. Nema sumnje da Sjeverna Makedonija ima više nego dovoljno svih ovih kvaliteta i svi to trebaju cijeniti. Skoplje je najbolje moguće mjesto gdje bih želio da pozovem lidere EU. Sada vi završite svoj posao, jer je Sjeverna Makedonija već završila svoje”, rekao je Tusk.

On je dodao da u Briselu nema sumnje o političkoj posvećenosti vladavini prava i borbi protiv korupcije.

“Svakako da svako može uvijek i svuda da uradi više, naročito kada se radi o implementaciji. Ali, mi dobro znamo da je vaša Vlada odlučna i konzistentna u ovome, kao Iiu vezi nastavljanja rada Specijalnog javnog tužilaštva”, dodao je Tusk.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je poručio da je sve više ubijeđen da je zemlja spremna da savlada sve izazove koje donose pristupni pregovori, te da su očekivanja i ambicije da će EU donijeti odluku o otvaranju pregovora u oktobru bez daljeg odlaganja. Smatra da je očigledan napredak u reformama, u odnosima sa susjedima, kao i u kompletnoj demokratskoj transformaciji zemlje.

“Obaveze za ostvarivanje daljih rezultata se nastavljaju, naročito u oblasti vladavine prava, u rješavanju izazova sa kojim se suočavamo, potpuno smo angažovani u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima. U tim okvirima gledamo i debatu o zakonu o Javnom tužilaštvu. Slučaj Reket je veliki test za pravosuđe i za uspjeh reformi. Institucionalno rješavanje ovog i svih drugih slučajeva će dokazati nezavisnost pravosudnog sistema i jasnu političku volju za borbu protiv korupcije. To je evropski način. To je način pravne države i vladavine prava”, rekao je Zaev.

On je dodao da nema nikakve sumnje i da je vlastima veoma jasno da početkom pristupnih pregovora ulaze u dubinsko, dugo i transformacijsko putovanje do cilja, a to je članstvo u EU.

Za vrijeme boravka u Skoplju, Tusk se susreo i sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, a nakon toga je otputovao u Tiranu.

Skok cijena nafte mogao bi 'pogoditi rast i inflaciju'

A worker refuels a car at a gas station in Jiddah, Saudi Arabia, Monday, Sept. 16, 2019.

Rast bi mogao patiti, a inflacija bi mogla rasti ako se trenutni skok cijena nafte pokaže kao privremeni, izjavio je u utorak kreator politike u Evropskoj centralnoj banci (ECB), Francois Villeroy de Galhau.

De Galhau je na konferenciji u Londonu rekao da cijene nafte povećavaju novu ekonomsku nesigurnost, osim one koju su potaknule trgovinske tenzije iz Sjedinjenih Država i planirani izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

"Još je rano žuriti sa zaključcima. Trebalo bi pomno pratiti posljedice na naftnom tržištu koje karakterizira prilično fleksibilna ponuda i prikrivena potražnja", rekao je De Galhau.

"Ako traje, ovaj najnoviji naftni šok mogao bi povećati inflaciju i spriječiti rast", kazao je De Galhau, koji je i guverner Francuske središnje banke.

Francois Villeroy de Galhau je rekao i da su, dok je Brexit bio loša vijest, supervizori bankarstva EU bili spremni za slučaj da Britanija napusti taj blok bez dogovora.

Cijene nafte skočile su za otprilike 12 posto u ponedjeljak, nakon napada na postrojenja sa sirovom naftom Saudijske Arabije, koji je preko vikenda prepolovio proizvodnju i pojačao zabrinutost da se mogu dogoditi odmazdne akcije na Bliskom istoku, piše Reuters.

Cijene su u početku porasle za oko 20 posto u nedjelju naveče, dok je cijena sirove nafte Brent zabilježila u ponedjeljak, rast na 19,5 posto, što je najveći rast nakon zalivske krize 1990-1991. Prije toga veliki broj država najavio je da će iskoristiti hitne zalihe kako bi svijet snabdijevao naftom.

Ambasadorica Kathleen Kavalec nova šefica Misije OSCE-a u BiH

OSCE logo

Bivša zamjenica pomoćnika sekretara Biroa za evropska i euroazijska pitanja pri američkom State Departmentu, ambasadorica Kathleen Kavalec, imenovana je novom šeficom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a dužnost će preuzeti 24. septembra, saopćeno je iz OSCE-a.

Karijerna diplomatkinja SAD-a, ambasadorica Kavalec je bila direktorica Odsjeka za ruska pitanja pri Birou za evropska i euroazijska pitanja, zamjenica stalnog predstavnika i zamjenica šefa Misije SAD-a pri UNESCO-u u Parizu.

Na ovoj funkciji zamijenit će Brucea Bertona.

Također je bila i zamjenica koordinatora za američku pomoć Evropi, Euroaziji i Srednjoj Aziji, te je obnašala dužnost direktorice Odsjeka za prevenciju konflikta pri Uredu koordinatora za obnovu i stabilizaciju.

Njene inostrane dužnosti obuhvataju službu na raznim lokacijama, kao što su Rusija, Ukrajina, Rumunija i Brazil. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja State Departmenta, kao i Nagrade predsjedničkog ranga.

Ambasadorica Kavalec diplomirala je političke nauke na Univezitetu Berkeley u Kaliforniji, a magistrirala vanjske poslove na Univerzitetu Georgetown.

Njeno poznavanje stranih jezika uključuje jezike Bosne i Hercegovine, te ruski, francuski, španski, portugalski i rumunski jezik.

Komandant NATO: Pobrinut ćemo se da izbori u Afganistanu prođu sigurno

Komandant NATO: Pobrinut ćemo se da izbori u Afganistanu prođu sigurno
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Nisu izvjesni pregovori između SAD i Sjeverne Koreje do kraja mjeseca

Nisu izvjesni pregovori između SAD i Sjeverne Koreje do kraja mjeseca
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG