Linkovi

Abas: Samit u Bahreinu je laž smišljena da nas napravi budalama


Palestinski predsjednik Mahmoud Abas ismijao je američku konferenciju održanu prošle sedmice u Bahreinu, ocijenivši da je to bila "velika laž" koju je smislio visoki savjetnik predsjednika SAD Džared Kušner da posrami Palestince.

Palestinci su taj skup u Manami, glavnom gradu Bahreina, bojkotovali i zarekli se da neće prihvatiti rezultate, podsjećaju izraelski mediji.

"Naravno, Manama je počela govorom Kušnera i završila se Kušnerom. Ako je iko razumio šta se još desilo, molim da me informiše jer ja nisam shvatio da se išta desilo. To je sve što je proizašlo", rekao je Abas obraćajući se arapskim i palestinskim novinarima u predsjedničkom sjedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Palestinski lider je dodao da je skup "došao i prošao, završio se" i da su mu neki Arapi i neki Evropljani prisustvovali, a neki nisu.

"To je velika laž koju su Kušner i drugi izmislili da naprave narod budalama. Niko od nas ne pravi budale", rekao je Abas.

Konferencija u Bahreinu usredsredila se na ekonomski dio plana SAD za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koji predviđa ulaganja u visini od 50 milijardi dolara u palestinske teritorije Zapadnu obalu i pojas Gaze, kao i susjedne zemlje u kojima žive palestinske izbjeglice.

Politički dio tog plana predstaviće se kasnije. Palestinsko rukovodstvo smatra da fokus na ekonomiju podriva aspiracije Palestinaca za državnošću.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG