Linkovi

CSM: Posjet Angele Merkel Washingtonu u znaku osobnog boljeg razumijevanja čelnika dviju zemalja, ali i još uvijek postojećih izazova transatlantskoj suradnji


'Dolazi li nakon ledenog doba do otapanja u američko-njemačkim odnosima?' pita bostonski "Christian Science Monitor" i već u podnaslovu dijelom odgovara: 'Očekuje se da će između gospodina Busha i gospođe Merkel vladati razumijevanje na današnjem sastanku, ali transatlantske veze još uvijek opterećuju mnogi izazovi.'

Osobno bolje razumijevanje između dvoje čelnika nije uopće upitno, piše bostonski list, podsjećajući da oboje potječu iz politički desnijeg spektra, te da se gospođa Merkel, kao dijete bivše Istočne Njemačke, lako identificira s fokusom američkog predsjednika na slobodu. Veće je pitanje, piše Monitor, nosi li diplomatsko otapanje sa sobom i dublje ponovno ojačavanje američko-njemačkih veza, kao i čitave tansatlantske suradnje.

Neki stručnjaci – kako citira ovaj list – smatraju da susret neće rezultirati neposrednim konkretnim političkim inicijativama, nego da je prvi korak na dugom putu. Drugi smatraju da samo poboljšanje atmosfere među čelnicima najvjerojatnije neće zaustaviti opće lagano razilaženje u transatlantskim odnosima. Riječima Charlesa Kupchana, profesora geopolitike na Sveučilištu Georgetown: "Klima se dramatično poboljšala, ali, ispod površine, raskol je još uvijek živ i zdrav."

Njemačka nije jedina europska zemlja koja redefinira svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, piše bostonski dnevnik. Primjerice, Nizozemska još uvijek nije produžila misiju svojih snaga u NATO savezu u Afganistanu. Ukoliko niti ne bude, to bi moglo ugroziti planove NATO saveza da proširi misiju u dijelove Afganistana koji još uvijek nisu ni mirni, niti sigurni. Upravo su rasprave u Nizozemskoj navele neke američke dužnosnike da obiljno propituju dugoročnu budućnost Sjevernoatlantskog saveza, ukoliko će se zemlje članice povlačiti iz misija koje se smatraju ključnima.

Jedna lakša tema iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today" … doduše, 'lakša' nije prava riječ jer su u pitanju ustvari suvišni kilogrami. Jedno novo istraživanje, naime, pokazuje da debljina sve većem broju Amerikanaca postaje čisto OK stvar. Tijekom 20 godina, postotak onih koji predebele ljude smatraju manje privlačnima konstantno opada, da bi sada s ondašnjih 55 posto pao na 24 posto. No, neki upozoravaju da bi takvi nalazi jednostavno mogli biti: 1. rezignacija, 2. znak da je većina ispitanika bila predebela.

XS
SM
MD
LG